CROWDFUNDING

Het woord crowdfunding zegt het al: de crowd (een grote groep mensen) zorgt samen voor de financiële middelen die nodig zijn om een plan van een ondernemer of een VvE te realiseren.

Op de website van de AFM staat de volgende beschrijving van de crowdfunding:

Crowdfunding is het investeren met of uitlenen van relatief kleine bedragen door een grote groep investeerders (geldgevers) aan particulieren of ondernemingen (geldvragers) via een doorgaans online platform (crowdfundingplatform). Crowdfundingplatformen brengen geldvragers en geldgevers samen.

VvE Crowdfunding richt zich op de financiering van gezonde VvE’s die via andere VvE’s, eigen leden en andere appartementseigenaren (investeerders) een mooi rendement willen bereiken tegen verantwoorde risico’s.

Crowdfunding stamt uit de pre-internettijd. Aan het einde van de 19e eeuw werd crowdfunding al toegepast. Internet heeft crowdfunding  veel toegankelijker gemaakt.

Sinds 2009 zijn er wereldwijd crowdfundingplatformen actief. In Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland is de crowdfundingmarkt snel volwassen geworden. In Nederland groeit crowdfunding snel naar eenzelfde volwassenheid. In 2013 ging er circa 32 miljoen euro om in de crowdfundwereld. Tegelijkertijd groeide de bekendheid en het volume snel. Dat geldt ook voor de acceptatie binnen ondernemend Nederland en in de bancaire wereld. Ook zij zien dat crowdfunding een prima aanvulling is op een bancaire financiering.

Waarom?

De Nederlandse banken staan niet open voor het financieren van VvE’s. Om die reden is het ook belangrijk om alternatieve financieringsvormen aan te bieden aan de VvE.

Onder de Nederlandse VvE bestaat een behoorlijke financieringsbehoefte. Uit enquêtes blijkt dat circa 20% van de VvE’s de komende jaren een financieringsbehoefte heeft.

Anderzijds zijn er behoorlijk wat VvE’s die een goed gevuld reservefonds die een verantwoord gedeelte van hun spaartegoed kunnen inzetten in de financiering van andere VvE’s. VvE’s in Nederland hebben naar schatting ca 2 – 3 miljard euro op de bankrekening staan.

Om op een verantwoorde wijze te kunnen voorzien de financieringsbehoefte van de VvE wordt vraag een aanbod bij elkaar gebracht door middel van de crowdfunding. Er zijn in Nederland tientallen crowdfundplatforms actief. 

Er zijn verschillende verschijningsvormen, waarvan crowdfunding via het uitlenen van geld (loan based) en investeren in bedrijven (equity based) onder het toezicht van de AFM vallen.

VvE Belang heeft ervoor gekozen om samen te werken met Collin Crowdfund (www.collincrowdfund.nl), de marktleider onder de crowdfundplatforms in Nederland. Meer informatie over Collin vindt u in het menu onder Collin.