Stemverhouding VvE met 2 leden

keesvandersluis

keesvandersluis

op May 25, 2015

Het zou fijn zijn als er in de nieuwe wetgeving eindelijk iets geregeld wordt voor VvE's met twee leden.

In dit geval kan er alleen een besluit genomen worden als de leden unaniem stemmen! Wij zitten in een dergelijke situatie als ondersplitsing (26 appartementen) samen met één commerciele ruimte in een hoofdsplitsing. Elke partij in de hoofdsplitsing heeft evenveel stemmen dus elk voorstel in de ledenvergadering moet door beide partijen geaccepteerd worden om een besluit te kunnen nemen.

We proberen al jaren om over te stappen naar een andere beheerder voor de hoofdsplitsing omdat we niet tevreden zijn met de huidige. De eigenaar van de commerciele ruimte is de aannemer die het complex gebouwd heeft 10 jaar geleden. Deze eigenaar is nog nooit op een ledenvergadering verschenen en geeft elk jaar een blanco volmacht aan de beheerder (de destijds verkopende makelaar aangewezen in de splitsingsakte). Elk voorstel van ons om de overeenkomst te ontbinden wordt tegengehouden. De commerciele ruimte staat nog steeds leeg omdat deze nooit verkocht of verhuurd is.

We mogen dan wel evenveel stemmen hebben in de hoofdsplitsing, de financiele belangen liggen echter heel anders. De ondersplitsing appartementen draagt 88% van de jaarlijkse kosten en de commerciele ruimte 12% door de toegepaste breukdelen. De enige weg die ons nog rest is de gang naar de kantonrechter om van deze gijzeling af te komen. 

Dirk van Arum

Dirk van Arum

op June 3, 2015

Als ik jullie goed begrijp dan is de gang naar de kantonrechter het beste. Naar mijn mening hoeft dit niet ingewikkeld te zijn.  Succes toegewenst, Dirk van Arum