Verantwoordelijkheid VVE-Eigenaar

vvefzo

vvefzo

op May 24, 2015

In onze splitsingsakte is opgenomen dat het gebouw van de VVE is maar het stukwerk op de muren van de eigenaar. Elke eigenaar mag en mocht wat hij wenste op de wanden aanbrengen als de wanden maar niet beschadigd werden. In principe geldt dat ook voor het balkon. Eigenaren hebben de oorspronkelike stoeptegels vervangen door een houtenvlonder of tegels (al dan niet in cement). De functie voor afwatering is intact en er zijn geen beschadingen veroorzaakt.

Dit leidt wel tot vragen:

  1. Wie is verantwoordelijk als er een probleem ontstaat in het VVE deel en het stukwerk moet opengemaakt en vervangen worden?
  2. Als er onderhoud gepleegd of gekeken moet worden naar de stand van het bitunen van het balkon en waarvoor de tegels eruit gebroken moeten worden?
  3. Kan men eisen dat de tegels eruit gebroken worden? Voor leidingen kan men dat ook niet als men die wil inspecteren en mag het alleen als er schade is. Is dat ook voor de tegels ook hetzelfde? Dus kan de eigenaar wijgeren en pas als er schade is accepteren dat de tegels eruit gesloopt worden?

De ssplitsingsakte zegt er niets over of laat het zelfs toe.

Harry

 

Paul

Paul

op May 24, 2015

als de VVE ergens bij moet voor onderhoud moet de VVE dit weer herstellen in de oorspronkelijke staat...

vvefzo

vvefzo

op May 25, 2015

Paul zei:

als de VVE ergens bij moet voor onderhoud moet de VVE dit weer herstellen in de oorspronkelijke staat...



Beste Paul,

In principe is je opmerking juist, maar was het maar zo eenvoudig.

Bij de oplevering van het gebouw was het balkon afgeleverd met een betonnen vloer, bitunen laag en daarop stoeptegels op rubbers. De balkonvloer is tevens het dak voor het appartement eronder. Nu heeft een eigenaar over de stoeptegels een fraaie tegelvloer heen gelegd, in cement. De bitumen vloer wil je als VVE graag regelmatig checken om lekkages te voorkomen, echter dat is nu onmogelijk. Je kunt dus ook stellen dat de eigenaar het de VVE onmogelijk heeft gemaakt onderhoud te doen en dus zou de VVE de eigenaar kunnen vorderen dat hij de inspectie mogelijk moet maken, dat betekent de tegels eruit slopen. Omdat de splitsingsakte hier niets over zegt kan de eigenaar ook weer niet aangesproken worden. Dus toch maar wachten tot er schade is?

Harry

 

Paul

Paul

op May 26, 2015

als de vergadering hier toestemming voor gegeven heeft moet de vve voor de kosten opdraaien, en ja, zo eenvoudig is het...

 

daar het een gezamelijke zaak betreft, het dak dus, moet de eigenaar wel altijd inspectie's toestaan, is er geen toestemming vna de vve dan is het jammer voor de eigenaar maar zal ie de tegels op eerste verzoek moeten verwijderen om zo inspectie te laten plaatsvinden!!!