Het kopen van een appartement betekent iets anders dan het kopen van een eengezinswoning. De eigenaar van een appartement heeft met meer en andere (wettelijke) regels te maken. Extra aandacht in de oriëntatiefase is daarom erg belangrijk! De overheid biedt hiervoor een gemakkelijk document met checklist.
Eigenaar van het héle complex!
Bij de aankoop van een appartementsrecht vragen nogal wat zaken om aandacht. Het loont de moeite om erover na te denken voor u de uiteindelijke beslissing tot aankoop neemt. Bij een appartementsrecht heeft iedere eigenaar het gebruiksrecht van een privé-gedeelte (zijn woning) en het mede-gebruiksrecht van de gedeelten van het gebouw die voor gemeenschappelijk gebruik bestemd zijn (zoals het dak, de entree en het trappenhuis). Alle appartementseigenaars zijn samen eigenaar van het gehele complex. Dit betekent dat iedere eigenaar medeverantwoordelijk is voor het gehele complex, en dat hij mee moet betalen in de kosten van onderhoud van het complex. Potentiële kopers moeten dus niet alleen kijken naar het appartement dat zij op het oog hebben. Ook de staat van onderhoud van het hele complex is belangrijk, net als het functioneren van de VvE.
Het is belangrijk om te informeren of de VvE functioneert en hoe hoog de periodieke bijdrage is die betaald moet worden. De koper heeft een onderzoeksplicht!
Bij nieuwbouw zal er vaak een schatting zijn van de kosten.
Onderzoek doen
Als aspirant-koper vraagt u naar de stukken die van belang zijn, zoals de splitsingsakte en het splitsingsreglement, eventueel een huishoudelijk reglement, lopende contracten en – niet te vergeten – de financiële stukken. Als deze stukken niet tijdig worden overlegd, maar er wordt intussen tóch een koopovereenkomst wordt afgesloten, dan moeten in de koopakte hiervoor een of meer ontbindende voorwaarden worden opgenomen. U hebt dan de mogelijkheid om de koop ongedaan te maken als uit de stukken blijkt dat er problemen zijn. De verkoper moet trouwens in verband met zijn informatieplicht die stukken overleggen en desgevraagd ook informatie verstrekken over bijvoorbeeld de onderhoudsstaat, geluidsoverlast e.d., voor zover hij daarvan op de hoogte is.
Controleer of de VvE aan haar verplichtingen voldoet en hoe de VvE functioneert.
Tip: laat u goed informeren door de verkopend makelaar of neem uw eigen aankoopmakelaar mee.
Gerelateerde diensten van VvE Belang
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk