Beheerder

We constateerden al dat sommige VvE’s te weinig menskracht hebben om de bestuurstaken goed uit te voeren. Is dat bij uw VvE ook het geval? Dan kunt u kiezen voor een professionele beheerder.

Een beheerder is geen officieel orgaan van de VvE. In de splitsingsreglementen staat dus ook niet wat de taken zijn van een beheerder. De vergadering van eigenaars spreekt met de beheerder af welke taken deze van het bestuur overneemt. Meestal gaat het om de administratie, het regelen van de financiën van de VvE en de VvE-bijdrage (het financieel beheer) en het bijhouden van de verzekeringen van de VvE.

• Waar vind ik een goede beheerder?

Veel partijen houden zich bezig met VvE-beheer. Dat zijn lang niet allemaal mensen die opgeleid zijn tot VvE-beheerder. In veel gevallen gaat het om makelaars, boekhouders etc. Zoekt u iemand die zich alleen bezighoudt met het beheren van VvE’s? Raadpleeg dan andere VvE’s en vraag naar hun ervaringen. Of kijk op onze lijst met beheerkantoren. Ook handig: nodig enkele beheerders uit voor een gesprek en zorg dat er een paar VvE-leden bij aanwezig zijn. Hoeveel weet de beheerder over VvE’s? En straalt hij plezier uit in zijn werk? Is het kantoor of de beheerder gecertificeerd?

• Gecertificeerd of niet?

Steeds meer VvE-beheerders laten zich – al dan niet na een intensief opleidingstraject – certificeren, bijvoorbeeld door SKW Certificatie. De lijst met gecertificeerde beheerders vindt u hier.

Een certificaat garandeert niet dat u een beheerder hebt gevonden die aan uw wensen voldoet. Het geeft alleen aan dat de beheerder zich houdt aan de voorschriften die gelden voor certificering. Het is geen bewijs dat de beheerder zich niet schuldig maakt aan verkeerde activiteiten. De kans dat u met een beheerder te maken hebt die zijn/haar vak verstaat, is wel groter bij een gecertificeerde beheerder.

Een beheerder is nooit verplicht zich te certificeren. Een certificaat is dus ook niet verplicht.

Of toch zelf doen?

Meestal is het een groot voordeel als de VvE een bestuur heeft dat voornamelijk uit VvE-leden bestaat. Zij weten precies wat zich in het gebouw afspeelt; ze kennen de zwakke punten én de mensen. Ze zijn dus meer betrokken bij het bestuur en beheer, en dat kan een voordeel zijn. Bovendien zijn de kosten lager. U mag bestuurders een vrijwilligersvergoeding geven. Die is belastingvrij. Natuurlijk mag u hen ook gewoon betalen voor hun werk. Ze hebben tenslotte een verantwoordelijke taak. Er gaat jaarlijks al snel een miljoen of meer euro’s om in een VvE.

Een beheerder heeft natuurlijk ook voordelen. U bent niet afhankelijk van vrijwilligers die – gepensioneerd en wel – op ongelegen momenten een paar maanden op stap gaan. Bovendien mag u ervan uitgaan dat een (goede) beheerder verstand van zaken heeft op het gebied waarvoor u hem inhuurt. Een beheerder kan soms ook voor financieel voordeel zorgen, bijvoorbeeld door grootschalige inkoop. En een beheerder is niet gevoelig voor gevoelens die onder de bewoners leven. Het maakt voor een beheerder niet uit of iemand zich lomp gedraagt in de lift of dat uw buurvrouw het al zo lastig heeft met een niet-oppassende puber.

Zeker voor het innen van de VvE-bijdrage kan het handig zijn als een beheerder die taak op zich neemt: u wilt liever niet uw buren aanmanen om de bijdrage te betalen.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox