Erfpacht

Erfpacht is een vorm van grondbezit waarbij iemand het recht heeft om een stuk grond te gebruiken en te bebouwen, maar niet het eigendom ervan heeft. In het geval van een appartementencomplex betekent dit dat de erfpachter het recht heeft om het complex te gebruiken en te bewonen, maar niet het eigendom van de grond onder het complex heeft.

Voor- en nadelen

Erfpacht kan voor beide partijen voordelen hebben. Voor de eigenaar van de grond kan het een manier zijn om inkomsten te genereren zonder het eigendom van de grond af te staan. Voor de erfpachter biedt het de mogelijkheid om te bouwen en te wonen op grond zonder dat zij het volledige eigendom ervan hoeven te kopen.

In het geval van een appartementencomplex kan erfpacht interessant zijn omdat het de erfpachter toestaat om het complex te gebruiken en te bewonen zonder dat zij het eigendom van de grond onder het complex hoeven te kopen. Dit kan vooral voordelig zijn als de grondprijzen in de omgeving hoog zijn.

Er zijn echter ook nadelen aan erfpacht. Zo moet de erfpachter aan de eigenaar van de grond een jaarlijkse vergoeding betalen, genaamd de erfpachtcanon. Deze vergoeding kan flink oplopen, vooral als het gaat om een groot appartementencomplex. Bovendien kan de eigenaar van de grond besluiten om de erfpachtcanon te verhogen, wat voor de erfpachter onvoorspelbaar en ongewenst kan zijn.

Daarnaast kan het moeilijk zijn om een hypotheek te verkrijgen voor een appartementencomplex dat op erfpachtgrond staat. Banken en andere kredietverstrekkers zijn doorgaans terughoudend om geld te lenen voor een onroerend goed waarvan de eigenaar niet ook de grond bezit. Dit kan het voor de erfpachter lastig maken om het appartementencomplex te financieren.

Soorten erfpacht

Er zijn twee soorten erfpacht: eeuwigdurende- en tijdelijke erfpacht. Eeuwigdurende erfpacht betekent dat de erfpachter het recht heeft om de grond voor onbepaalde tijd te gebruiken, terwijl bij tijdelijke erfpacht een bepaalde huurperiode is afgesproken.

 

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox