Heffingskorting

Geen heffingskorting voor de VvE

De overheid neemt maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren. Zo krijgen huishoudens met een laag inkomen een extra eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300.

Voor alle huishoudens geldt dat ze ongeveer € 545 korting krijgen bij een gemiddeld energieverbruik.

VvE’s hebben in de meeste gevallen ‘geen verblijfsgebied’ en krijgen geen korting op de energiebelasting. De individuele eigenaars krijgen de korting wél. Hoeveel korting u krijgt, hangt af van het energieverbruik.

 

1. Lagere energiebelasting op elektriciteit

Het tarief voor energiebelasting is in 2022 € 0,057 (exclusief btw) per kWh lager dan in 2021. Hierdoor betaalt u € 0,0368 (exclusief btw) aan energiebelasting per kWh die u verbruikt. Hoeveel korting u krijgt, hangt dus af van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van u energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘energiebelasting’.

 

2. Hogere teruggave energiebelasting

De teruggave van de energiebelasting is in 2022 verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Hierdoor krijgen alle huishoudens dus € 225 (inclusief btw) extra korting. Dit is een vaste korting, die niet afhangt van uw energieverbruik. Op de jaarafrekening van uw energieleverancier ziet u deze maatregel terug als ‘vermindering energiebelasting’.

Deze is voor VvE´s die niet over een gezamenlijk verblijfsgebied (zoals logeerkamers) beschikken, op 1 januari 2015 komen te vervallen. Een VvE heeft daarom normaliter geen recht meer op deze korting. De individuele bewoners krijgen die wél.

 

 

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox