Bent u op zoek naar antwoorden op veelgestelde vragen over de subsidieregeling TTB voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s)? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet!
-
1. Hoe moeten de appartementen die worden gebruikt voor kamerverhuur worden meegenomen in de aanvraag?
Als er sprake is van kamerverhuur, dan geldt er een ondergrens voor het aantal wooneenheden dat moet worden verhuurd om mee te tellen als onzelfstandige wooneenheid in de aanvraag. Voor warmte (gas) moet er ten minste sprake zijn van 4 of meer onzelfstandige wooneenheden. Als er 3 of minder kamers verhuurd worden in een appartement, dan telt dit appartement als 1 zelfstandige wooneenheid. Voor elektra geldt geen ondergrens.
-
2. Hoe kan gecontroleerd worden of de aanvraag voor compensatie goed wordt gedaan en of eigenaren krijgen waar ze recht op hebben?
Het bestuur dient binnen 14 dagen na ontvangst van de subsidie aan de desbetreffende huishoudens aan te geven dat de subsidie is ontvangen en hoe deze verrekend zal worden. Eigenaren kunnen op de Algemene Ledenvergadering verantwoording vragen aan het bestuur. Er komt ook een subsidieregister waarin eigenaren kunnen zien of er subsidie is aangevraagd en of deze is toegekend of afgewezen.
-
3. Aan wie wordt de TTB uitbetaald en wie regelt dit met de belastingdienst?
De TTB-subsidie wordt uitbetaald aan de aanvrager, meestal de Vereniging van Eigenaren (VvE). De uitbetaling vindt automatisch plaats op de rekening van de VvE, ook de tweede termijn. Het bestuur of de VvE-beheerder kan de aanvraag indienen en VvE Belang kan namens VvE’s aanvragen indienen via de Bulkroute.
-
4. Valt een VvE met een gemeenschappelijke gasaansluiting onder de regeling Blokaansluiting en wat zijn de voorwaarden voor een aanvraag?
Ja, een VvE met een gemeenschappelijke (collectieve) gasaansluiting valt onder de regeling. De belangrijkste voorwaarden zijn de ondergrenzen van het aantal wooneenheden (zie vraag 1), het tarief dat de VvE gedurende 2023 betaalt voor gas (en evt. voor elektra en warmte).
-
5. Voor welke adressen kan compensatie worden aangevraagd in een gemengd complex met verschillende eigenaren en huurders?
Binnen een gemengd complex kan voor alle appartementen met een woonfunctie (koop of huur) de subsidie worden aangevraagd.
-
6. Kan de Tijdelijke subsidieregeling Blokaansluitingen collectief aangevraagd worden en wat zijn de kosten?
De subsidie moet persoonlijk door de contracthouder worden aangevraagd en geldt voor alle wooneenheden in de aanvraag. Het is niet mogelijk om per wooneenheid of adres aan te vragen. De kosten voor de aanvraag bij VvE Belang zijn €8,62 inclusief btw per wooneenheid per energiedrager (gas, warmte, elektriciteit). De Belastingdienst vergoedt deze kosten volledig en de VvE ontvangt de vergoeding samen met de subsidie.
-
7. Moet het subsidiebedrag aan de eigenaar worden uitbetaald of mag het worden verrekend met openstaande posten?
De regeling Tijdelijke subsidieregeling Blokaansluitingen bepaalt dat de subsidie verrekend moet worden met de betalingsverplichting van huishoudens voor gas, warmte en/of elektriciteit. Hierbij moet rekening worden gehouden met het verbruik en de periodiciteit. De subsidie mag niet gebruikt worden om achterstanden van eigenaren te verrekenen.
-
8. Krijgt elke eigenaar hetzelfde bedrag aan compensatie, ongeacht zijn verbruik?
Nee, de Tijdelijke subsidieregeling Blokaansluitingen verplicht de VvE om de subsidie te verdelen op basis van het verbruik. Eigenaren die veel verbruiken krijgen een groter deel van de toegekende subsidie. Er geldt geen voordeurstelsel waarbij elk huishouden hetzelfde bedrag ontvangt.
-
9. Heeft onze VvE met een grootverbruikers installatie voor gas recht op de Tijdelijke subsidieregeling Blokaansluitingen?
Ja, ook VvE’s met grootverbruikers installaties voor gas komen in aanmerking voor de Tijdelijke subsidieregeling Blokaansluitingen. Ook kleinverbruikers kunnen in aanmerking komen voor de subsidie, maar let op de genoemde ondergrenzen.
-
10. Welke verdeelsleutel moet worden gehanteerd voor de verdeling van het subsidiebedrag: volgens breukdelen of verbruik?
Voor de verdeling en verrekening van de subsidie gelden niet de breukdelen, maar de verbruikscijfers over de wooneenheden.
-
11. Geldt de regeling ook voor onze VvE met gemeenschappelijk elektra voor lift, hydrofoor, ventilatie, gangverlichting, etc.?
Nee, de elektriciteitsmeter voor algemene voorzieningen zoals lift en verlichting valt niet onder de Tijdelijke subsidieregeling Blokaansluitingen.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk