TAXATIES & VERZEKERINGEN

Een taxatie herbouwwaarde is nodig voor de opstalverzekering van uw VvE. Dit is een belangrijke verzekering voor uw VvE. Een goede taxatie vormt de basis van deze verzekering. 

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is bedoeld om bij schade het appartementengebouw (of een gedeelte hiervan) opnieuw te bouwen binnen het huidige bouwbesluit. De opstalverzekering verzekert de zogenoemde herbouwwaarde van het appartementengebouw. Schade aan het appartementsgebouw kan bijvoorbeeld ontstaan door brand, bij blikseminslag of stormschade.   

Is een opstalverzekering voor een VvE verplicht?

Ja, een opstalverzekering is verplicht voor een VvE. Dit staat vermeld in uw splitsingsakte, hierin staat dat u uw hele gebouw moet verzekeren. De fundering maakt ook onderdeel uit van het gebouw en moet dus ook meeverzekerd worden. 

Herbouwwaardetaxatie (berekenen)

Een goede berekening van de herbouwwaarde houdt rekening met:

  • De splitsingsakte: Het is belangrijk om zorgvuldig te bepalen wat eigendom van de VvE is en wat van de eigenaars is.
  • Actuele bouwkosten: Er moet gebruik gemaakt worden van de meest recente bouwkosten.
  • Bijzondere elementen: Bijvoorbeeld een parkeergarage / lift / monumentale status van het gebouw.
  • Woningverbeteringen: Denk aan alles wat privé-eigendom is en ‘naar zijn aard bij een woning behoord’. Om deze juridische term wat duidelijker te maken geven we wat voorbeelden: verlijmde hardhouten vloeren, stucwerk, badkamer, keuken, zonwering. Dit kán opgenomen worden in de verzekering van de VvE met een zogenaamd ‘eigenarenbelang’. Hierbij is het wel belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de splitsingsakte, zoals genoemd als eerste punt. 

Hierbij is gedegen kennis van onroerend goed én VvE’s in het bijzonder noodzakelijk. VvE Belang werkt uitsluitend met Register Taxateurs die vele jaren ervaring hebben op dit gebied. Bent u niet zeker over de kwaliteit van uw huidige taxatie? Onze Register Taxateurs bieden een VvE Taxatie Scan aan voor 25,00 Euro incl. btw. 

VRAAG EEN TAXATIESCAN AAN

VRAAG EEN TAXATIE OFFERTE AAN   


Goede of foute taxatie

Wanneer een taxateur voldoende kennis heeft van VvE’s én onroerend goed, geeft de taxatie de basis voor een goede verzekering. Foute taxaties kunnen leiden tot onder- of oververzekering. Uit doorlopend onderzoek van VvE Belang blijkt dat er nog overduidelijke fouten worden gemaakt bij herbouwwaarde taxaties.   

Onderverzekering

Wanneer het getaxeerde bedrag te laag is vastgesteld kan dit leiden tot onderverzekering. Met een voorbeeld leggen we de gevolgen uit: 

Het appartementengebouw van 7 appartementen is 12 jaar geleden getaxeerd en nu verzekerd voor €1000.000. Er ontstaat een brand in de centrale hal, de schade bedraagt Є250.000. Er komt een schade-expert om alles op te nemen. De waarde van het totale appartementengebouw wordt door de expert getaxeerd op €1.500.000. Dit is de 500.000 meer dan de huidige verzekerde waarde. 

In dit geval krijgt u bij een schade van €250.000 maar €167.000 van de verzekeraar uitgekeerd. De overige €83.000 komt dus voor de rekening van de VvE. Voor de duidelijkheid, we hebben het hier over een gemiddeld appartementengebouw van gemiddeld 7 appartementen. De kosten per eigenaar worden dus bijna €12.000.  

Oververzekering

Wanneer het getaxeerde bedrag te hoog is vastgesteld, leidt dit tot oververzekering. Dit betekent dat u een hogere verzekeringspremie betaald dan nodig is. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.  U krijgt in geval van schade niet meer dan maximaal de werkelijke herbouwwaarde. Helaas is dit nog een veel voorkomend probleem. Een duidelijke fout die wij vaak zien is dat de grondwaarde wordt meegenomen in de herbouwwaardetaxatie. U kunt bedenken dat de grond niet verloren gaat bij schade aan uw appartementengebouw

 

Herbouwwaardemeter

Een herbouwwaardemeter geeft aan de hand van de soort woning, de inhoud van de woning en de afwerking een inschatting van de herbouwwaarde. Voor een normale woning “zogenaamd: grondgebonden” zoals een vrijstaand huis of rijtjeswoning kan een herbouwwaardemeter een goed hulpmiddel zijn. Een herbouwwaardemeter wordt gebruikt als een garantie tegen onderverzekering. Dit geldt echter niet voor VvE’s / appartementsgebouwen. Hiervoor is (bijna) altijd een goed taxatierapport wat voldoet aan art. 7:960 van het Burgerlijk Wetboek.  

 

VvE en herbouwwaardemeter

Grondgebonden woningen hebben eigenlijk nooit bijzondere elementen die de waarde beïnvloeden, zoals een lift of een parkeergarage. Daarnaast zijn de verschillen in de bouw van appartementsgebouwen veel groter dan bij normale woningen. Denk alleen al aan de verschillende hoogtes en afwerking die appartementsgebouwen vaak hebben. Van een appartementsgebouw van drie lagen, tot de geplande zalmhaventoren in Rotterdam van 215 meter hoog!

De herbouwwaarde meter is daarin voor appartementsgebouwen bijna niet te gebruiken.

VRAAG EEN TAXATIESCAN AAN

VRAAG EEN TAXATIE OFFERTE AAN