ACTIVEREN VAN EEN (SLAPENDE) VVE

Van de ruim 125.000 VvE’s in Nederland functioneert meer dan de helft niet. Er wordt geen onderhoud gepleegd, en de waarde van het complex en de afzonderlijke appartementen gaat achteruit. 

Schud deze (slapende) VvE’s wakker, is het motto. Maar hoe doe je dat? En hoe start je een VvE in een nieuwbouwcomplex?

Elke appartementseigenaar is verplicht om samen met de andere eigenaars het gebouw te onderhouden.  Sinds 2008 is iedere VvE verplicht een reservefonds voor groot toekomstig onderhoud te hebben. Tevens is iedere VvE wettelijk verplicht (2009) om ingeschreven te staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Het komt echter regelmatig voor dat iemand een appartement koopt of  al geruime tijd in een appartement woont, zonder ooit iets van de VvE te bespeuren. Dan is er sprake van een slapende of stille VvE. De VvE functioneert niet zoals ze dat zou moeten doen. Gezamenlijk onderhoud plegen is er dan veelal niet bij. Soms is er ook geen collectieve opstalverzekering, en dat kan grote nadelige gevolgen hebben voor de eigenaars. Als er geen onderhoud wordt gepleegd, verpaupert het pand. De waarde van de appartementen en het complex daalt. Dat is niet nodig, want met een gezamenlijke aanpak  valt veel te bereiken. 

Hoe activeer je een VvE? Dat doet u met het onderstaande plan van aanpak.

PLAN VAN AANPAK

Deze stappen kunt u nemen om de slapende VvE wakker te schudden:

  1. Schrijf een eerste vergadering uit
  2. Kies een bestuurder en schrijf de VvE in bij de KvK
  3. Open een bankrekening op naam van de VvE
  4. Stel een begroting op en bepaal aan de hand daarvan de periodieke bijdrage

Wij geven u graag advies over het activeren van uw VvE. U kunt ons telefonisch bereiken op 0162 469120 van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Of vul het contactformulier in.

Ook voor overheden bieden wij ondersteuning op het gebied van voorlichting en begeleiding bij het activering van slapende VvE's. Zowel door het organiseren van informatieavonden als het aanbieden van individuele begeleidingstrajecten. Graag informeren wij u over de mogelijkheden. 

BOEK

VvE Belang heeft een boek uitgegeven met de titel 'Activeren van een (slapende) VvE'.