Nieuwe eisen aan zonnestroom-installatie

Geplaatst door Sven (sven) op 01-03-2021
NIEUWS >>

Gebouweigenaars die zonnepanelen willen laten plaatsen, krijgen te maken met een nieuwe regel. Vanaf 27 april a.s. moeten netbeheerders bij alle productie-installaties die zij op het elektriciteitsnet aansluiten, controleren of ze voldoen aan de Europese aansluiteisen. Tot nu  toe krijgen particulieren een ontheffing van deze eis. Dat is dus binnenkort verleden tijd.
 


Dat blijkt uit een codebesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), waarmee de toezichthouder enkele Europese regels opneemt in de Netcode Elektriciteit en Meetcode. 

Op basis van deze EU-code zijn netbeheerders verplicht om te controleren of nieuwe productie-installaties die een aansluiting op het net willen, aan de Europese aansluiteisen voldoen. Die eis geldt voortaan ook voor zonnepanelen op particuliere daken. Het gaat om installaties vanaf 800 Watt; dat zijn drie à vier zonnepanelen.

De panelen krijgen dan een zogeheten ‘conformiteitscertificaat’. Netbeheerders moeten vanaf 27 april bij elke installatie die zij aansluiten controleren of zo’n certificaat aanwezig is. Ze hebben al aangekondigd dat ze actief gaan monitoren welke typen omvormers bij nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumenten worden gebruikt en of deze over een conformiteitscertificaat beschikken. De netbeheerders laten de redactie van Solar Magazine weten dit te gaan doen aan de hand van nieuwe aanmeldingen van pv-systemen via energieleveren.nl of via directe aanmelding bij de netbeheerder. Daarbij moet de klant het type omvormer aangeven waarover hij/zij beschikt.

Terug