Probeer niet jezelf te bevrijden bij liftopsluiting, ook als je lang moet wachten.

Geplaatst door Administrator (admin) op 30-03-2015
NIEUWS >>
Probeer niet jezelf te bevrijden bij liftopsluiting, ook als je lang moet wachten
Liftinstituut waarschuwt voor grote risico’s daarbij
 
Een groot deel van Noord-Holland en Flevoland werd op vrijdagochtend 27 maart rond 9.45 uur getroffen door een grote stroomstoring. Brandweer en liftmonteurs hadden hun handen vol om opgesloten liftpassagiers te bevrijden. Dat resulteerde in lange wachttijden. Soms probeerden opgesloten passagiers zichzelf te bevrijden. Maar dat is heel gevaarlijk, legt Koos van Lindenberg, voorlichter bij het Liftinstituut uit.
 
Als je vast zit in de lift loop je geen enkel gevaar aldus van Lindenberg. “Het is heel erg vervelend en soms ook beangstigend, maar een stilgevallen lift kan niet zomaar omlaag vallen en ook frisse lucht is altijd gegarandeerd evenals de mogelijkheid om alarm te slaan. Gevaarlijk wordt het pas als je jezelf probeert te bevrijden of als een onvoldoende deskundig persoon dat probeert.”
 
Ernstige ongevallen.
Van Lindenberg: “Enkele jaren geleden nog raakte een man zwaar gewond bij een ‘doe het zelf’ bevrijding. Hij raakte met enkele vrienden opgesloten in de lift. Na slaan van alarm moesten zij wachten maar dat duurde hen te lang. De liftkooi stond op dat moment met de kooivoer op ruim anderhalve meter boven de vloer van de tweede verdieping. Met veel moeite werd de kooideur geforceerd en geopend en vervolgens de schachtdeur. Door de spleet van circa 30 cm die daardoor ontstond liet één van de opgesloten passagiers zich ruggelings uit de liftkooi zakken. Hij ‘landde’ daarbij op de verdiepingsvloer, maar viel achterover in de liftschacht en raakte zwaar gewond. Ook is een geval bekend van iemand die de kooideur opende en door de ontstane sleet in de schacht klom, daar omlaag viel en ernstig gewond raakte.”
 
Deskundigheid vereist
Het bevrijden van opgesloten passagiers moet echt voorbehouden blijven aan daartoe bevoegde en opgeleide personen. Dan denk je meteen aan de liftmonteur of de brandweer. “In toenemende mate laten bedrijven, zorginstellingen en ook VvE’s mensen door het Liftinstituut opleiden om opgesloten liftpassagiers te bevrijden. Het grote voordeel is dat dan veilig en heel snel gehandeld kan worden. Iets wat niet alleen in situaties als afgelopen vrijdag heel begrijpelijk is” , aldus Koos van Lindenberg.
 
Meer informatie over de training ‘bevrijden opgesloten liftpassagiers: http://liftacademy.nl 
 
 
Terug