Aansprakelijkheidsverzekering VvE. Wel of niet afsluiten?

Weer een nieuwe verzekering voor de VvE? Hebben we die wel nodig? Of liever gezegd: wat hebben we eraan? We hebben naar onze mening alle noodzakelijke verzekeringen afgesloten. Moeten we als VvE-bestuur ook nog een zogenaamde Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) afsluiten of kunnen we ook makkelijk zonder? Die paar euro’s zijn in deze dure tijden natuurlijk snel bespaard, en hoe vaak komt het nu voor dat we een beroep moeten doen op zo’n verzekering? Bovendien: als er al een aansprakelijkheidsclaim komt, dan heb ik toch ook nog mijn eigen aansprakelijkheidsverzekering?

Twee oudere mensen die hun aansprakelijkheidsverzekering in orde maken

Mature couple and their bank manager using computer while having consultations in the office.

Een VvE is ook in dit opzicht een tamelijk uniek verschijnsel. Een aantal eigenaars die samen een gebouw bezitten en beheren, en die als gezamenlijke eigenaars, verenigd in de VvE, de nodige collectieve verzekeringen afsluiten. Maar voor veel bedrijven is de VvE een zakelijke klant; ook voor verzekeraars. Dat betekent dat u als VvE dus ook een bedrijfsmatige verzekering afsluit. U hebt ook de mogelijkheid om een AVB af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht

De aansprakelijkheidsverzekering is pas vanaf 1983 opgenomen in het modelreglement. Dat betekent dat u als bestuur van een VvE die na 1983 is opgericht, verplicht bent een dergelijke verzekering af te sluiten. Is voor uw VvE een eerder modelreglement van toepassing? Dan geldt deze verplichting niet voor u. Als bestuur bent u dan vrij om te kiezen voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Echter: geheel zonder risico is deze keuze niet, want als bestuur hebt u ook een zorgplicht. Mocht u als VvE aansprakelijk gesteld worden voor een zaakschade, letselschade of erger, dan zult u de schade op basis van de splitsingsakte gezamenlijk moeten betalen.

Voorbeeld: stormschade

‘Welke schade kan nu door een gebouw worden veroorzaakt?’ zult u zich wellicht afvragen. Zo’n gebouw maakt zich immers niet schuldig aan onverantwoord gedrag. Maar een gebouw kan wel degelijk schade veroorzaken: er kan bijvoorbeeld een rij dakpannen tijdens een storm van het dak waaien. Of een strook bitumen. Als de dakpannen of de bitumen op een auto – of meerdere auto’s – terechtkomen, wordt u geconfronteerd met forse claims. Dan wilt u natuurlijk een beroep doen op uw verzekering. Helaas: het gebouw is niet van u als particuliere eigenaar, dus uw Aansprakelijkheidverzekering Particulieren (AVP) betaalt de schade niet.

Dak weg

Zo’n schade is niet denkbeeldig: in juni 2021 waaide tijdens een forse storm het dak van een VvE-complex in Tiel. In de mei-editie van dit magazine besteden we aandacht aan de afhandeling van deze schade. Dit voorval staat niet op zichzelf. Met enige regelmatige leest of ziet u in de media dat stormen, windhozen en zelfs tornado’s steeds vaker in Nederland voorkomen. Die kunnen flinke schade veroorzaken. Of, hoe en waar dit gebeurt, is niet te voorspellen.

Verplicht

Mede vanwege het veranderende klimaat verplichten sommige verzekeraars hun klanten om samen met een gebouwenverzekering ook een AVB af te sluiten. Een goede zaak: hiermee neemt de  verzekeraar zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, en zullen de klanten niet in financiële problemen komen door bovengenoemde – steeds vaker voorkomende – oorzaken.

Beschikt uw VvE over een AVB? Ik adviseer u omdat na te gaan!

Column geschreven door Jaap Hendriksen, Register Taxateur, Stichting VvE Belang

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox