Bouwkundige VvE Kennisbank

Welkom in de Bouwkundige VvE Kennisbank.

Hier vindt u diepgaande informatie over uiteenlopende bouwkundige VvE-onderwerpen.

‘Optoppen’ van uw complex biedt kansen voor uw VvE

Optoppen van appartementencomplexen: een opkomende trend in vastgoed. Meer ruimte, waardeverhoging en uitdagingen voor VvE's.

Lees meer

Rookgasafvoerkanalen

Rookgasafvoerkanalen zijn buizen die schadelijke rookgassen afvoeren die ontstaan bij het verbranden van gas in een cv-ketel. Een deugdelijk rookgasafvoerkanaal voorkomt dat deze gassen in de woning kunnen binnendringen en de bewoners schaden. Het kanaal zorgt ervoor dat de rookgassen veilig worden verwijderd en koolstofmonoxidevergiftiging (CO) wordt voorkomen.

Lees meer

Taxatie bij hypotheken en appartementsverkoop

Een gedetailleerd taxatierapport van uw appartement is van cruciaal belang voor een succesvolle verkoop. In dit artikel leest u meer over de rol van de Vereniging van Eigenaars (VvE), het belang van gedetailleerde informatie over de financiële situatie en juridische geschillen, en hoe dit potentiële kopers en geldverstrekkers kan overtuigen.

Lees meer

Eigenaarsbelang

U hebt een opstalverzekering afgesloten voor uw complex. Dat is niet alleen verplicht; het is ook heel verstandig. Als er ergens schade is, weet u zeker dat die keurig wordt vergoed door uw verzekeraar. Tenminste: als u voldoende verzekerd bent. Maar hoe zit het met die dure keuken die een van de eigenaars heeft laten installeren? En voor die peperdure vloer? Ofwel: is het eigenaarsbelang verzekerd? Tip: kijk in uw polis. Dat kan u veel geld én ellende schelen.

Lees meer

Glasvezel in uw appartement

Misschien hebt u ook al van een enkele – of meerdere – bedrijven de vraag gehad: “Mogen we een vrijblijvende afspraak maken over ons aanbod: glasvezel aanleggen in uw woning?” Voor bewoners van een eengezinswoning geen probleem, maar voor appartementseigenaars ligt dat anders. U mag dit niet zomaar zelf beslissen.

Lees meer

Noodverlichting

Noodverlichting is een belangrijk onderdeel van het veiligheidsplan van elk appartementencomplex. In het geval van een stroomuitval of andere noodsituatie, is noodverlichting nodig om ervoor te zorgen dat bewoners en andere mensen in het complex veilig en snel het gebouw kunnen verlaten.

Lees meer

Betonrot

Betonschade ook wel betonrot genoemd, komt met name voor in begane grondvloeren van het merk Kwaaitaal en Manta. Om het beton sneller te laten drogen, werd in de jaren 1965 tot 1981 calciumchloride aan het betonmengsel toegevoegd. Echter door vocht en zuurstof gaat de wapening in het beton roesten met alle gevolgen van dien.

Lees meer

Balkons

Bij galerijflats die gebouwd zijn tussen 1945 en 1975 moeten zogenaamde uitkragende balkons worden onderzocht op de constructieve veiligheid. Het risico bestaat dat ze zomaar afbreken. Het is verstandig om ook de galerijen te laten onderzoeken.

Lees meer

Rookmelders verplicht

Vanaf juli 2022 is uw VvE verplicht rookmelders te plaatsen. Rookmelders zijn een grote verbetering voor de brandveiligheid.

Lees meer

Valbeveiliging daken

Als een werknemer van het onderhoudsbedrijf van het dak van uw complex valt, zijn de gevolgen groot. Vooral voor de werknemer natuurlijk, maar ook voor de VvE en soms ook voor de bestuurder(s). Zorg daarom voor goede valbeveiliging.

Lees meer

Airco

Een airco is natuurlijk fijn als het buiten erg warm is. Maar u mag niet zomaar een airco installeren op uw balkon. Daar zitten wat regels aan vast. De belangrijkste is dat de vergadering van eigenaars u toestemming moet geven.

Lees meer

Certificering

Er zijn een hoop certificaten, keurmerken en andere accreditaties in VvE-land. Wat betekenen deze en welke zijn van waarde voor u?

Lees meer
Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox