Veelgestelde vragen
VvE Kennisbank
VvE Kennisbank
Een wisseling van bestuurders binnen uw VvE dient u op twee plekken door te gegeven.
Enerzijds bij VvE Belang, dit doet u door middel van het volgende mutatieformulier. Deze vindt u hier.
Anderzijds bij het KvK, hier kunt u nieuwe bestuursleden inschrijven. Huidige bestuursleden uitschrijven of overige zaken aanpassen zoals bijvoorbeeld het bezoekadres, telefoonnummer, functietitel of bevoegdheden.
Misschien hebt u ook al van een enkele – of meerdere – bedrijven de vraag gehad: “Mogen we een vrijblijvende afspraak maken over ons aanbod: glasvezel aanleggen in uw woning?” Voor bewoners van een eengezinswoning geen probleem, maar voor appartementseigenaars ligt dat anders. U mag dit niet zomaar zelf beslissen.
Voor appartementseigenaars is er echter méér aan de hand. Zoals u weet, is de gevel (onderdeel van de ‘schil;’ van het gebouw) eigendom van de gezamenlijke eigenaars. En voor het aanleggen van glasvezel moet een gat gemaakt worden in de gevel van uw complex. Dat betekent dus: hak- en breekwerk in een gezamenlijk deel van het complex: de gevel. Omdat die van alle eigenaars samen is, kan één eigenaar geen toestemming geven om een gat te boren.
Lees meer in het kennisbankartikel: Glasvezel in uw appartement
Indien wijzigingen worden aangebracht aan gemeenschappelijke delen en zaken, is toestemming van de vergadering vereist. Aan deze toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden. Het is tevens verstandig om een gebruikersovereenkomst te laten opstellen, waarin de voorwaarden van de toestemming worden opgenomen. Hiervoor kunt u contact opnemen met VvE Belang, bereikbaar op 0162-469120.
Ja, de zogenoemde vrijwilligersvergoeding. Voor de actuele vergoedingen kunt u contact opnemen met de Belastingdienst of kijken op www.belastingdienst.nl. Het bestuur is niet bevoegd zichzelf deze vergoeding toe te kennen, hierover dient door de vergadering een besluit te worden genomen. Een bestuurder kan wel te allen tijde zijn onkosten, zoals porto-, telefoon- en dergelijke kosten, declareren
In de splitsingsakte en de daarbij behorende splitsingstekening is bepaald welke delen en zaken gemeenschappelijk zijn. Dit dient letterlijk te worden gelezen (uitleg naar objectieve maatstaf) en daarbij moet ook de tekening worden bekeken.
Een nieuwe eigenaar moet zich melden bij het bestuur. Het bestuur kan hiervoor een formulier meesturen naar de notaris.