Slapende VvE activeren

Van de bijna 144.000 VvE’s in Nederland functioneert meer dan de helft niet. Er wordt geen onderhoud gepleegd, en de waarde van het complex en de afzonderlijke appartementen gaat achteruit.

Schud deze (slapende) VvE’s wakker, is het motto. Maar hoe doet u dat? En hoe start u een VvE in een nieuwbouwcomplex? Die VvE is opgericht door de notaris, vaak al in een vroeg stadium van de bouw. Maar oprichting is niet voldoende: er moet ook wat gebeuren! De VvE moet ingeschreven zijn in het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. En ze moet reserveren voor groot onderhoud, bijvoorbeeld. Dat is allemaal wettelijk verplicht.

Slapende VVE

Een slapende VvE brengt rommel met zich mee

Slapende VvE, lekker goedkoop?

Sommige eigenaars van een appartementsrecht merken helemaal niets van een VvE. Er wordt nooit vergaderd, en soms hoeft er niets of heel weinig te worden betaald aan VvE-bijdrage. Dat lijkt slim en voordelig, maar het is geen goede zaak. Immers: een slapende VvE doet meestal niets aan het onderhoud. Dus verpaupert het gebouw. Soms is er ook geen collectieve opstalverzekering, en dat kan grote nadelige gevolgen hebben voor de eigenaars. De waarde van de appartementen en het complex daalt. Dat is niet nodig, want met een gezamenlijke aanpak valt veel te bereiken.

Hoe activeert u een VvE? Dat kan bijvoorbeeld met het onderstaande stappenplan.

Wij geven u graag advies over het activeren van uw VvE. U kunt ons telefonisch bereiken via onze Helpdesk. Of bestel het boek Activeren van een (slapende) VvE.

Begeleiding voor overheden

Ook overheden bieden wij ondersteuning op het gebied van voorlichting en begeleiding bij de activering van slapende VvE’s. We organiseren informatieavonden en we bieden individuele begeleidingstrajecten aan. Graag informeren wij u over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via de helpdesk of mail naar info@vvebelang.nl

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox