Subsidies voor onderzoek, energiebesparing en opwekking
Er zijn verschillende subsidies voor het nemen van maatregelen om energie te
besparen of op te wekken:
-
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor de VvE.
Naast subsidie voor het onderzoek naar verduurzaming, kunt u subsidie krijgen voor isolatie en aanvullende maatregelen, zoals isolerende deuren en ventilatiesystemen. Voor de subsidie gelden verschillende voorwaarden. Zo moet u minimaal twee maatregelen nemen om de isolatie van de schil van het gebouw te verbeteren. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type maatregel. In de praktijk kunt u tot twintig procent van de kosten terugkrijgen. Voor het uitvoeren van een zeer energiezuinig pakket is een extra subsidie beschikbaar van € 4.000 per appartement (in 2021).
-
Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH).
Met de SAH krijgt u subsidie voor bestaande woningen die binnen vijf jaar van het aardgas afgaan en die op een warmtenet zijn of worden aangesloten. De subsidie is beschikbaar voor aanpassingen in de woningen (inpandige woningkosten) en voor de aansluitkosten op het externe warmtenet.
-
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Deze subsidie kan de VvE aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen.
-
Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
Met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) kunt u subsidie krijgen om energie op te wekken met zonnepanelen, windenergie of waterkracht. Deze subsidie wordt uitgekeerd op basis van het aantal opgewekte kilowatturen aan elektriciteit. De SCE staat ook bekend onder de naam Postcoderoos.
-
Lokale en regionale subsidies.
Ook veel gemeenten en provincies hebben subsidies voor VvE’s. Kijk hiervoor op energiesubsidiewijzer.nl of op de website van uw gemeente.
-
Nu al op zoek naar subsidiemogelijkheden
Hoewel het nog wel een tijdje gaat duren voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat, is het goed om nu alvast te bekijken welke subsidiemogelijkheden er zijn. Op die manier krijgt u een beeld van de mogelijkheden om de verbouwing te betalen. Ook hier geldt weer dat regelingen, voorwaarden en bedragen soms veranderen. Kijk ook op www.energiesubsidiewijzer.nl en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland www.rvo.nl voor de details en voorwaarden.
-
eHerkenning
Voor het aanvragen van de meeste subsidies heeft u eHerkenning 2+ nodig. Dit is een digitale sleutel waarmee bedrijven en VvE’s veilig kunnen inloggen op websites van de overheid, vergelijkbaar met DigiD voor burgers. Het kan enkele weken duren om eHerkenning aan te vragen. Kijk voor meer informatie op www.eherkenning.nl.
Tip: Laat de beschikbaarheid van subsidies niet bepalen of u aan de slag gaat. Zie de subsidiemogelijkheden als extraatje en niet als randvoorwaarde. Controleer gedurende het verduurzamingstraject of de beoogde subsidies nog beschikbaar zijn.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk