Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon; het is daarmee een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij. Een huishouden van drie personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 160 m3 gas. Dat is een besparing van ca. 40 procent op het energieverbruik onder de douche en in de keuken. U hebt geen vergunning nodig.
Al uw warme water in de zomer
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat in huis om het warme water in op te slaan. De beste opbrengst hebt u als de zonneboiler op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten ligt, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat de zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen.
In de zomer levert de zonneboiler bijna al uw warme water. In de winter lukt dit niet; dan zorgt de hr-cv-ketel of uw warmtepomp voor voldoende warm water.
Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler bestaat uit:
- één of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
- een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
- een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) voor het warme water.
- een naverwarmer, meestal de combiketel.
In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer (die is vooral nodig in de winter). Meestal is dat een hr-ketel, die het water uit de boiler bijstookt tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.
Onvoldoende geld in kas?
U kunt via de SVVE subsidie krijgen voor de aankoop.
Installatie door een vakman
Laat de zonneboiler plaatsen door een vakman. Kijk op centraalregistertechniek.nl of verbeterjehuis.nl voor een betrouwbare installateur.
Houd de werking bij!
Natuurlijk wilt u weten of de zonneboiler goed werkt. Dat kunt u zien op een schermpje. Laat dat plaatsen op een goed zichtbare plaats. Dan kunt u te allen tijde zien of de zonneboiler goed werkt of een storing heeft.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk