Compensatie energierekening benadeelt eigenaars zonnepanelen

Geplaatst door Sven (sven) op 20-10-2021
NIEUWS >> BESPAREN

Eigenaars van zonnepanelen worden benadeeld doordat de overheid de energierekening van alle Nederlanders compenseert door de energiebelasting op elektriciteit te verlagen. Daarmee wordt verduurzaming in feite ‘bestraft’.

​​​​​​​

Hebt u zonnepanelen op uw dak? Dan mag u in 2022 minder salderen. De terugverdientijd van de zonnepanelen wordt daardoor langer: vier tot zes maanden.

Veel vraagtekens

De keuze van het demissionaire kabinet roept veel vraagtekens op. Immers: de hogere gasprijzen worden nu gecompenseerd door de energiebelasting op elektriciteit te verlagen. Daarmee wordt gas natuurlijk niet goedkoper. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt er wel langer door.

Lagere prijs voor uw stroom

Oorzaak: de prijs die u van uw energiebedrijf ontvangt voor de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, gaat omlaag. Op deze manier worden mensen die hun eigen stroom opwekken, benadeeld ten opzichte van mensen die helemaal niets doen aan de opwekking.

Twee maatregelen

Het kabinet probeert de hogere energierekening te compenseren met twee maatregelen: de heffingskorting (belastingvermindering voor de energiebelasting) gaat omhoog. Tegelijkertijd wordt de belasting op elektriciteit verlaagd. Daardoor wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen met vier tot zes maanden verlengd.

Langere terugverdientijd

Bent u van plan om in 2022 zonnepanelen op het dak van uw complex te laten leggen? Houd dan rekening met een terugverdientijd van 7,5 jaar.

Terug