Fonds van 100 miljoen euro beschikbaar voor verduurzamen appartementen.

Geplaatst door Administrator (admin) op 23-06-2015
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)
Persbericht
 
Fonds van 100 miljoen euro beschikbaar voor verduurzamen appartementen.
 
Openstellen van Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) voor de VvE neemt belangrijke hobbel weg naar verduurzaming woningvoorraad.
 
Oosterhout, 22 juni 2015 - Het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) wordt op 1 juli opengesteld voor Verenigingen van Eigenaren. Hiermee wordt een belangrijke wens van VvE Belang ingewilligd: voortaan kunnen zo’n 800.000 appartementseigenaren via hun VvE gebruik maken van een aantrekkelijke financiering voor energiebesparende maatregelen. Deze financiering is vaak een voorwaarde om te kunnen investeren in de isolatie van vloer, dak en gevel, plaatsing van zonnepanelen en andere maatregelen om de appartementen energiezuiniger te maken. Door de openstelling van het NEF voor de VvE wordt een belangrijke hobbel weggenomen op weg naar het verduurzamen van de woningvoorraad.
 
Kees Oomen, directeur van VvE Belang, is opgetogen over het resultaat: “In Nederland zijn zo’n 1,1 miljoen appartementen die tot nu toe zeer nauwelijks de investering konden financieren die nodig is om te verduurzamen. Dankzij de openstelling van het NEF voor de VvE is dat nu voor een groot aantal Verenigingen van Eigenaren verleden tijd. Een groot voordeel van de nieuwe regeling is ook dat de VvE getoetst wordt op haar financiële ‘gezondheid’, en niet de individuele appartementseigenaar.” 
 
Duidelijkheid
 
Volgens het Energieakkoord moeten VvE’s bijdragen aan de energiebesparing van 2 tot 4 petajoule. Dat is evenveel energie als momenteel jaarlijks wordt verbruikt door 30.000 tot 60.000 huishoudens. Mede door de problemen met de financiering komt de verduurzaming in de praktijk moeilijk van de grond. Kees Oomen: “Voor banken is het niet duidelijk of een VvE wettelijk mag lenen. Daardoor krijgen Verenigingen van Eigenaren in veel gevallen nul op het rekest of moeten zij in het beste geval een ingewikkeld, moeizaam en langdurig proces doorlopen. Daarnaast ontstaan er problemen wanneer een bewoner wil verhuizen omdat de lening niet overdraagbaar blijkt op de volgende bewoner. Voor veel VvE’s zijn deze problemen nu dankzij het NEF opgelost.”
 
 
Voorwaarden
 
VvE’s vanaf 10 appartementen kunnen gebruik maken van een financiering tot maximaal 25.000 euro per appartement of vijf miljoen euro per complex. Deze lening moet tegen een vaste rente binnen maximaal 15 jaar worden terugbetaald. Voor het aangaan van de financiering gelden een aantal voorwaarden.
VvE’s die gebruik willen maken van het NEF, kunnen vanaf 1 juli terecht op Energiebespaarlening.nl.
 
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Oomen, directeur van VvE Belang, tel. 0162 469 120 of oomen@vvebelang.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug