ISDN verdwijnt. Wat doen we met de spreek-luisterverbinding in de lift?

Geplaatst door Michiel Simons (michiel) op 11-06-2019
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

KPN heeft aangekondigd dat de ISDN1/2-telefoonverbindingen per 1 september 2019 gaan vervallen. In het kader van de veranderende markt (waarin de meeste klanten overschakelen op bellen via internet) valt op 1 oktober 2021 ook het doek voor ISDN 15/20/30. Als u geen actie onderneemt, heeft uw lift – afhankelijk van het type verbinding - vanaf die datum dus geen spreek-luisterverbinding meer. En zo’n verbinding is vrijwel altijd verplicht. De meeste gebruikers stappen over op een moderne spreek-luisterverbinding, die werkt op basis van een sim only-abonnement.

ISDN

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw hebben de meeste klanten van KPN een ISDN-lijn, waarmee vier telefoonnummers te gebruiken zijn op één lijn. ISDN gebruikt een digitale signaaloverdracht van de centrale tot aan de telefoon. Daardoor is het ook mogelijk om tegelijk te bellen en te internetten.
ISDN1/2 is de ISDN-versie voor de particuliere consumenten (die stopt 1 september a.s.); ISDN 15/20/30 is de ISDN-oplossing voor bedrijven, met name waar telefooncentrales gebruikt worden. Deze stopt per 1 oktober 2021.

Het is niet mogelijk om de ISDN-aansluiting om te zetten naar een analoge telefoonlijn (die analoge verbinding blijft wél bestaan). Er zijn wel alternatieven: kijk daarvoor op https://www.kpn.com/zakelijk/telefonie/isdn.htm. KPN geeft aan dat de huidige telefoontoestellen gehandhaafd kunnen worden.

Wat is het alternatief?

Tegenwoordig zijn de meeste liften voor het liftalarm voorzien van een spreek-/luisterunit op GSM-basis. Met een dergelijke unit hebt u het ISDN niet meer nodig. U kunt zo’n unit aanschaffen bij uw onderhoudsbedrijf maar ook bij een onafhankelijke leverancier, inclusief de simkaart.

Aanschaf van de unit

  1. Bij uw onderhoudsbedrijf

Voordeel: u hebt één aanspreekpunt, en de abonnementskosten kunnen binnen het onderhoudscontract opgenomen worden.

Nadeel: de unit en de onderdelen zijn alleen bij dat bedrijf verkrijgbaar, ook in de toekomst. Bij wisselen van onderhoudsbedrijf is de unit mogelijk niet meer te gebruiken. De prijs is veelal vrij hoog.

  1. Bij een onafhankelijke leverancier

Voordeel:  veelal goedkoper en merkonafhankelijk. Bovendien is het leveren van de apparatuur de ‘core business’ van het bedrijf. De unit kan eenvoudig op afstand worden omgeprogrammeerd als u kiest voor een ander onderhoudsbedrijf.

Nadeel: u hebt te maken met een nieuwe partij (maar KPN valt natuurlijk weg).

Terug