Klopt de taxatie van de herbouwwaarde wel? Vraag een taxatiescan aan

Geplaatst door Michiel Simons (michiel) op 20-08-2019
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

De taxateurs van VvE Belang komen ze vrijwel dagelijks tegen: taxaties van appartementencomplexen die bij lange na niet kloppen. Een te lage waarde kan voor problemen zorgen; bij een te hoge waarde betaalt u te veel premie. Beschikt u over een correct taxatierapport? Meld u aan voor een van de 50 gratis taxatiescans! Alle gratis scans zijn inmiddels vergeven. 

 

“Het is heel eenvoudig: je telt gewoon de koopprijzen van de appartementen bij elkaar op, en voilà: je hebt de herbouwwaarde!” Of: ”We tellen alle WOZ-waardes bij elkaar op”. Helaas: die methodes geven geen getrouw beeld van de herbouwwaarde van uw complex.

Als uw gebouw opnieuw gebouwd moet worden, kost dat veel geld. Vaak gaat het om miljoenen euro’s. Een te lage herbouwwaarde betekent al snel een forse financiële strop voor alle eigenaars. Wordt de waarde te hoog ingeschat? Dan betaalt u te veel premie. En u krijgt nooit meer dan de werkelijke waarde van uw verzekeraar.

Afwijkingen van anderhalf miljoen euro zijn geen uitzondering, constateren de taxateurs van VvE Belang. Laat daarom de correcte herbouwwaarde vaststellen door een taxateur van VvE Belang; deskundig en onafhankelijk.

Wat gaat er fout?

In veel gevallen wordt de fundering niet meegenomen bij de bepaling van de herbouwwaarde. Maar dat moet wel degelijk gebeuren, dit is een verplichting die voortvloeit uit de splitsingsakte. Als het gebouw wordt verwoest door een explosie (gas!) moet ook de fundering worden vervangen.

Een andere fout is dat ook de waarde van de grond onder het gebouw wordt meegenomen. Dat klopt niet: de grond hoeft u niet meer te kopen.

Energienormen

Bij het bepalen van de herbouwwaarde moet de taxateur rekening houden met de energetische normen die zijn vastgesteld in het meest recente Bouwbesluit. Veel taxateurs die een appartementencomplex  taxeren, weten dat niet. Ook gerenommeerde taxatiebureaus maken die fout nogal eens. Dat zorgt voor een te lage waardebepaling.

50 gratis taxatiescans

Hebt u onlangs een taxatie van uw complex laten uitvoeren? VvE Belang biedt VvE’s de mogelijkheid om deze taxatie GRATIS te laten controleren. Bij deze taxatiescan kijkt de taxateur of alle elementen zijn meegenomen in de taxatie. Dat is een hele zekerheid!

NB Het gaat dus niet om een complete taxatie; alleen om een controle of de taxatie van uw complex op de juiste wijze is uitgevoerd.

Klik hier voor een gratis taxatiescan

 

Terug