"Lift gevaarlijk voor mens en hond"

Geplaatst door Administrator (admin) op 12-12-2013
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

woensdag 11 dec 2013, 11:40 NOS -Het Liftinstituut waarschuwt hondenbezitters om goed op te letten wanneer ze met hun huisdier een lift 
binnenstappen. Volgens het instituut gebeurt het steeds vaker dat een hond en zijn baasje worden gescheiden van 
elkaar door sluitende liftdeuren. Precieze cijfers van ongelukken zijn er niet.
Die worden niet altijd gemeld, maar het komt een aantal keer per jaar voor dat een hond stikt aan de lijn.

Vrouw omgekomen

In Capelle aan den IJssel kwam afgelopen mei  een vrouw om het leven toen ze haar hondje probeerde te redden. De 63-jarige vrouw viel samen met haar hond in de liftschacht.

Voor het Liftinstituut reden genoeg om aan de bel te trekken en hondenbezitters te waarschuwen. Het instituut heeft een sticker ontworpen die in de lift kan worden geplakt waarop hondenbezitters worden opgeroepen om de hond kort aan te lijnen. Mensen kunnen de sticker bestellen via de site van het instituut.

Liftfabrikanten

Ook heeft de organisatie liftfabrikanten gevraagd mee te denken over een oplossing om liften veiliger te maken. "De meeste sensoren van liftdeuren merken de hondenriem niet op. Nieuwe detectiesystemen en veiligheidsvoorzieningen moeten dit soort incidenten voorkomen", zegt Koos van Lindenberg, veiligheidskundige bij het Liftinstituut.

Het Liftinstituut keurt liften en houdt meldingen van ongelukken bij. Liften in Nederland worden eens in de 18 maanden gekeurd.

http://nos.nl/artikel/585250-lift-gevaarlijk-voor-mens-en-hond.html

Terug