Onnodig hoge kosten voor klussen in en om huizen door foute btw

Geplaatst door Administrator (admin) op 07-03-2014
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

Telegraaf / Metro 7 maart 2014

Bouw- en klusbedrijven sturen massaal facturen waarin een verkeerd btw-percentage is verrekend. Hierdoor betalen huiseigenaren veel te hoge prijzen voor verbouwingen. Maar ook voor klusjes aan de tuin wordt onnodig veel geld uitgegeven. De Verenigingen van Eigenaren (VvE) trekt aan de bel en waarschuwt iedereen om goed zijn facturen te controleren.

In plaats van het berekenen van het tijdelijk lage btw-tarief van 6 procent, brengen vele onderhouds- en renovatiebedrijven het hoge btw-tarief van 21 procent in rekening. Dit kan honderden tot duizenden euro's schelen per klus. Ook hoveniers vallen vaak onder de 6 procentsregeling. Net als schoonmakers en schilders. Maar dat blijkt een vrij onbekend fenomeen.

"De btw kunnen particulieren en ook Verenigingen van Eigenaren niet, zoals een bedrijf, verrekenen. Daardoor kosten de te hoge facturen ons onterecht duizenden euro's" constateert Kees Oomen, directeur van VvE Belang, de belangenorganisatie van alle VvE's in Nederland. Oomen deed onderzoek in de eigen achterban, die bestaat uit ruim 100.000 VvE's. "Ik denk dat het van beide kanten veelal onwetendheid is. Het gaat vooral fout bij onderhoudscontracten. Bijvoorbeeld voor de cv-ketel. Daar geldt ook het 6 procent-tarief."

De tijdelijke verlaging van het btw-tarief op onderhoud en renovatie werd afgelopen jaar verlengd tot eind 2014. Op deze manier wil de overheid bewoners stimuleren geld uit te geven aan verbouwingen, om zodoende de bouwsector een steuntje in de rug te geven in deze economisch moeilijke tijden.
Echter veel bouwbedrijven brengen nog altijd, bewust of onbewust, ten onrechte het btw-tarief van 21 procent in rekening, zoals blijkt uit de vele meldingen die VvE Belang van diverse oplettende eigenaren ontving. "Pas wanneer een VvE hierover aan de bel trekt bij het bouwbedrijf, worden deze foute factuur aangepast", zegt Oomen. "Het gaat om serieus geld. Veel van onze leden hebben bijvoorbeeld te maken met liften. Dan kunnen de bedragen fors oplopen. Ik hoorde net weer van een geval waarbij drie keer een te hoge factuur was binnengekomen. Dat scheelde 2500 euro."

De ruim 100.000 VvE's in Nederland besteden jaarlijks een bedrag van 500 miljoen euro aan renovatie en onderhoud. "Dus reken maar uit wat een te hoog tarief ons kost. Er worden onrechtmatig hoge kosten in rekening gebracht en gaat er veel tijd verloren aan de administratieve rompslomp om de fout recht te zetten."

Oomen roept VvE's evenals andere instellingen en particulieren in Nederland op om de facturen goed te controleren en op tijd aan de bel te trekken bij de bouwbedrijven

Lees hier het volledige artikel in de Metro van 7 maart 2014
Lees hier het artikel in de Telegraaf van 7 maart 2014