Vrijstelling energiebelasting gebruikers ‘ontzorgmodel zonnestroom'

Geplaatst door Administrator (admin) op 20-12-2013
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

17 december 2013 Bron: Enerigie overheid
Gebruikers van elektriciteit die met een ‘ontzorgmodel zonnestroom’ duurzame energie opweken worden vrijgesteld van het betalen van energiebelasting. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft ingestemd met de ‘motie Vos’ van GroenLinks. De interpretatie van minister Kamp van Economische Zaken is hiermee van tafel. Kamp vond dat alleen gebruikers van een eigen of gehuurde zonnestroominstallatie in aanmerking komen voor de vrijstelling.

Voorwaarde geschrapt

Formeel wordt de voorwaarde dat de opwek voor ‘eigen rekening en risico’ van de gebruiker moet plaatsvinden om voor vrijstelling van energiebelasting in aanmerking te komen, hiermee geschrapt. Dit wordt opgenomen in artikel 50, vijfde lid, onderdeel a, van de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm).

Stemming Eerste Kamer

De motie Vos is met 49 van de 75 stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. De volgende partijen stemden voor: PvdA, CDA, SP, D66, Christenunie, Partij van de Dieren en OSF. De senatoren van de VVD en PVV stemden tegen de motie. De uitkomst is goed nieuws voor tientallen ‘ontzorgers’. Volgens een consortium ‘ontzorgers’ had de interpretatie van Kamp invloed op honderden zonne-energieprojecten die afgerond, in uitvoering of in planning waren.

Ophef

De afgelopen weken is er ophef ontstaan over een interpretatie van minister Kamp. Energieoverheid heeft de ontwikkelingen gevolgd. Zie daarvoor de volgende nieuwsberichten:

Bron: Energie overheid 17 december 2013
Terug