VvE wordt ‘doorleverancier’ van warmte

Geplaatst door Anne Westbroek (anne) op 28-05-2020
NIEUWS >> BOUWKUNDIG

Expertise Centrum WarmteVerder verandert er gelukkig niets voor de VvE, zegt Kees Oomen, directeur van VvE Belang. “We hebben er – samen met andere partijen – voor gezorgd dat de VvE niet wordt aangemerkt als leverancier in de zin van de Warmtewet. Dat zou veel kosten en administratie met zich mee hebben gebracht. Wél is het zo dat de VvE als ‘doorleverancier’ moet zorgen voor duidelijke informatie op de doorberekening aan de eigenaars. VvE’s maken hiervoor veelal gebruik van de diensten van partijen die hierin gespecialiseerd zijn.”

Warmtekostenverdeler en slimme meter

Er moet ook worden gemeten hoeveel warmte de afzonderlijke huishoudens verbruiken. Daarom wordt het vanaf 2027 verplicht om een warmtekostenverdeler te plaatsen. Dan moeten ook slimme meters worden aangebracht. Bent u van plan ingrijpend te renoveren? Of is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan moet u de warmtekostenverdeler nu al plaatsen.

Warmtebedrijf –> VvE -> eindgebruiker

Europese regels verplichten de warmtebedrijven vanaf dit jaar een overzichtelijke warmtefactuur te sturen naar de zogenaamde eindgebruikers. Dan kunnen huishoudens zien waar ze precies voor betalen, en kunnen ze ook bepalen waarop ze kunnen besparen. Op de factuur moet ook staan hoe duurzaam de warmte is.

Eigenaars van eengezinswoningen krijgen de informatie rechtstreeks van het warmtebedrijf, maar bij blokverwarming is er sprake van een derde partij; in ons geval dus de VvE. Die koopt de warmte voor het hele complex in, en kan naar de mening van minister Wiebes prima fungeren als ‘vertaler’ van de informatie van het warmtebedrijf.

Expertise Centrum Warmte

Hebt u vragen over deze verplichtingen? Dan kunt u contact opnemen met het Expertise Centrum Warmte

Terug