VvE’s zijn de dupe van een doorgeslagen strijd tegen witwassen door banken

Geplaatst door Michiel Simons (michiel) op 04-11-2019
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

Banken eisen van VvE-bestuurders dat ze extra documentatie ondertekenen als ‘uiteindelijk belanghebbende’. Dat doen de banken in hun strijd tegen witwassen en terrorisme. Als de bestuurders weigeren, kunnen de rekeningen van de VvE’s worden geblokkeerd. Maar besturen van VvE’s zijn geen uiteindelijke belanghebbende. 

Dat stelde VvE Belang-directeur Kees Oomen op 25 oktober jl. in Het Financieele Dagblad. “VvE’s zijn de dupe van een doorgeslagen strijd tegen witwassen door banken”, kopte het FD. Banken eisen dat extra documentatie wordt ondertekend; ook door VvE-bestuurders, die helemaal geen persoonlijke zeggenschap hebben over de VvE. En die dus geen ‘uiteindelijk belanghebbende’ zijn (vertaling van ‘UBO’ ofwel Ultimate Beneficial Owner). De documenten die moeten worden ondertekend, lijken echter wel heel veel op de UBO-registratie.

‘Cliëntenonderzoek’

VvE Belang wijst erop dat VvE’s door de wetgever zijn uitgesloten van UBO-registratie omdat ze ‘enkel tot doel hebben onderhoud aan het onroerend goed te plegen’.

Desondanks doen de banken zogenaamd cliëntenonderzoek en vragen ze VvE-bestuurders om de nodige documenten te ondertekenen. Ze gaan ervan uit dat VvE-bestuurders daar begrip voor hebben. Dat is dus niet het geval, want zij vrezen dat ze op een of andere manier hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Echter: als de bestuurders niet aan de eis van de banken voldoen, kan hun rekening worden opgezegd.

Dwingende brieven

VvE Belang heeft van aangesloten beheerders en VvE's een aantal brieven van banken ontvangen. Hierin vragen de banken om een flinke hoeveelheid aan gegevens. Is de VvE of beheerder te laat met het aanleveren, dan dreigt de bank met het blokkeren van de rekening. 

In Nederland worden banken langzaam maar zeker een beletsel in het functioneren van VvE’s in Nederland. De gekte rondom de UBO is daarvan een voorbeeld, maar ook het stallen van spaargeld, de onmogelijkheid van lenen, de hoge kosten van een bankrekening en ga zo maar door.... VvE Belang is hierover in gesprek met verschillende partijen. Wij houden u op de hoogte.

Terug