VvE's steeds vaker overhoop door Airbnb

Geplaatst door Administrator (admin) op 16-05-2017
NIEUWS >> ALGEMEEN (overal)

Airbnb levert steeds meer gedoe op binnen Verenigingen van Eigenaars (VvE). Dat meldt de organisatie VvE Belang. Uit verschillende recente uitspraken blijkt dat je huis verhuren aan toeristen niet mag zonder toestemming van de VvE.

Als de meerderheid van een VvE tegen het verhuren via Airbnb is, dan mag het verhuren niet. Dit heeft te maken met de splitsingsakte, waarin is opgenomen dat een huis een woonbestemming is. Verhuur valt echter onder bedrijfsmatige exploitatie. Alleen als de leden van een VvE het met elkaar eens zijn, is verhuur - binnen de nodige beperkingen - wél gewoon toegestaan, zegt Kees Oomen, directeur van VVE Belang. In Amsterdam is de controle vrij groot, maar in andere steden is er maar weinig handhaving op deze verhuurpraktijken.  

Veel VvE’s zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om een stokje te steken voor Airbnb-verhuur, zegt Oomen, en ook de mogelijkheid om een boete op te leggen als een huis onrechtmatig verhuurd wordt is kennelijk niet bij iedere VvE bekend. 'Overlast is eigenlijk het meest genoemde probleem bij Airbnb. Je zult eerst moeten kijken wat erover in de akte staat. En als het niet mag, kunnen VvE's eigenlijk vrij eenvoudig terugvallen op een boetesysteem en dan kun je zo'n eigenaar die het toch doet een boete opleggen.'

Beluister het gesprek met Kees Oomen, Directeur van VvE Belang op BNR Nieuwsradio.

https://www.bnr.nl/player/audio/10060501/10322554

 

 

Terug