Zonnescherm of airco; mag dat?

Geplaatst door Anne Westbroek (anne) op 27-08-2020
NIEUWS >> JURIDISCH

Een van de meest gestelde vragen van de afgelopen weken: ‘Ik wil een zonnescherm laten plaatsen; mag dat?’ Variant: ‘Ik wil een airco plaatsen’. De Juridische Dienst van VvE Belang geeft antwoord.

Het korte antwoord: ja, maar alleen met toestemming van de algemene ledenvergadering.

Een zonnescherm of airco-unit brengt een wijziging aan in de ‘schil’ van uw woongebouw; ofwel: aan het uiterlijk van het gebouw. De schil is eigendom van de gezamenlijke eigenaars; de VvE. Voor dat type wijzigingen hebt u altijd toestemming nodig van de algemene ledenvergadering (dus van ‘de VvE’). Die bepaling vindt u in uw splitsingsreglement.

Het goede nieuws: voor goedkeuring van uw verzoek hebt u in de regel een ‘gewone meerderheid’ van stemmen nodig (laat wel uw akte van splitsing hierop nakijken). Dat betekent: de helft plus één. Dus geen verzwaarde meerderheid (twee derde of driekwart van het aantal stemmen).

Gebruiksovereenkomst

Na enige tijd komt dan de vraag: wie betaalt het onderhoud en de verzekering? Vaak rijzen er problemen als het appartement wordt verkocht. Hoe gaat het dan verder met de aangebrachte voorzieningen?

VvE Belang heeft het antwoord op die vragen in de vorm van een gebruiksovereenkomst. Daarin worden alle zaken geregeld die te maken hebben met voorzieningen die door bewoners – met toestemming – zijn aangebracht.

• De prijs van een gebruiksovereenkomst is € 310,- incl. btw

Hebt u het Pluspakket van VvE Belang? Dan valt de prijs binnen dat Pluspakket!

Gebruiksovereenkomst laten opstellen? Klik hier