U staat op het punt een appartement te kopen – een belangrijke stap! De aanschaf van een appartement verschilt van die van een eengezinswoning. Als appartementseigenaar krijgt u te maken met aanvullende (wettelijke) regels en specifieke aandachtspunten die bij de aankoop van een grondgebonden woning niet van toepassing zijn.
Mede-eigenaar van het hele complex!
Wanneer u een appartement koopt, verwerft u eigenlijk het exclusieve gebruiksrecht van uw privé-gedeelte binnen het gehele appartementencomplex. Maar daar stopt het niet. U wordt automatisch mede-eigenaar van het hele gebouw en de bijbehorende grond. Dit betekent dat u, samen met de andere bewoners, verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het gehele complex. Daarnaast deelt u het gebruiksrecht van de gemeenschappelijke ruimten, zoals het dak, de entree en het trappenhuis.
Vereniging van eigenaars
Omdat u samen met de andere bewoners verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het gebouw, wordt u na de aankoop van uw appartement automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE).
VvE-bestuur
De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het appartementencomplex, terwijl het VvE-bestuur deze taken in de praktijk uitvoert. Het VvE-bestuur staat in dienst van alle appartementseigenaren en zorgt ervoor dat het complex goed wordt beheerd. Hoewel het bestuur beslissingen neemt over onderhoud, financiën en verzekeringen, doet het dit altijd namens en voor de gezamenlijke eigenaren. Daarnaast is het bestuur verantwoording schuldig aan de algemene ledenvergadering (ALV), waar alle eigenaren samenkomen om belangrijke besluiten te nemen. Bewoners hebben hierin inspraak en kunnen invloed uitoefenen op het beleid en de uitgaven van de VvE.
Grondig onderzoek is essentieel!
Als toekomstig appartementseigenaar hebt u niet alleen een belang bij een goede aankoop, maar ook een onderzoeksplicht. U wilt vervelende verrassingen voorkomen en een goed beeld krijgen van zowel de staat van het appartement als van het gehele complex en het functioneren van de VvE. Let hierbij op de volgende punten:
- Informeer naar de hoogte van de periodieke bijdrage en wat hiermee wordt gedekt.
- Vraag naar de splitsingsakte, het splitsingsreglement en – indien aanwezig – het huishoudelijk reglement om inzicht te krijgen in de regels binnen de VvE.
- Controleer of er lopende contracten zijn die aan het appartement verbonden zijn.
- Een lage maandelijkse bijdrage lijkt aantrekkelijk, maar kan risico’s met zich meebrengen als er onvoldoende wordt gereserveerd voor onderhoud. Vraag daarom altijd naar een overzicht van de onderhoudsreserves om toekomstige kosten goed in te schatten en of er een actueel Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) beschikbaar is voor de VvE.
Als deze stukken niet tijdig worden overlegd, maar er toch een koopovereenkomst wordt gesloten, is het belangrijk om in de koopakte ontbindende voorwaarden op te nemen. Zo behoudt u de mogelijkheid om de koop ongedaan te maken als uit de stukken blijkt dat er problemen zijn.
Bovendien heeft de verkoper een informatieplicht en moet hij deze documenten verstrekken. Daarnaast is hij verplicht om, voor zover hij op de hoogte is, informatie te geven over zaken zoals de onderhoudsstaat, mogelijke geluidsoverlast en andere relevante aandachtspunten.
Tip: laat u goed informeren door de verkopend makelaar of neem uw eigen aankoopmakelaar mee.
Ik vond de informatie op deze pagina nuttig
Thank you for your feedback!
Gerelateerde diensten van VvE Belang
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk