Douchewarmte terugwinning (WTW)

Met een douche-wtw blijft warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut. De douche-wtw warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. Voor warmteterugwinning (wtw) is een kleine verbouwing nodig.

Warm water belast het milieu omdat er fossiele brandstoffen nodig zijn om de ketel (of de boiler) te stoken. Dat versterkt de klimaatverandering. Een douche-wtw vermindert die milieubelasting doordat de helft van de warmte uit wegstromend douchewater wordt teruggewonnen. Daarmee wordt koud water voorverwarmd. De warmwaterketel of boiler hoeft dan minder hard te werken.

De warmtewinning gebeurt met een zogeheten warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen. Er zijn diverse mogelijkheden als er tenminste voldoende ruimte beschikbaar is. Het beste moment om een douche-wtw aan te schaffen, is bij nieuwbouw of renovatie van de badkamer; de installatie vereist een (kleine) verbouwing. Als iedereen in huis heel kort doucht (minder dan drie minuten), heeft een douche-wtw weinig zin. Die moet namelijk eerst even opwarmen.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox