Een nieuw VvE-complex?

Stel uzelf en uw buren de vraag: als u op dit moment een nieuw appartementencomplex zou ontwerpen, hoe zou dat er dan uit zien? En hoeveel verschillen zijn er met uw huidige complex? Bent u ver verwijderd van uw ideaal of kunt u met een paar wijzigingen uw doel bereiken?

Welke aspecten zijn voor u het belangrijkst? Comfort, prijs, energiebesparing, privacy, veiligheid, saamhorigheid, het milieu?

Het antwoord is voor iedereen verschillend, maar het bepaalt wel hoe u wilt wonen.

Rottend kozijn

Dit kozijn is een goed voorbeeld waarom u niet te lang moet wachten

Vaak is er een bouwkundige aanleiding om in actie te komen, zoals slechte kozijnen of een dak dat vervangen moet worden. Maar misschien willen de leden gewoon minder gedoe met het onderhoud. Het is fijn als u in de beginfase al een globaal idee hebt wat u wilt bereiken. Dat hoeft nog niet het eindplaatje te zijn. Een stip op de horizon is voor nu voldoende.

Die ‘stip’ kan van alles zijn: energiebesparing, een aardgasvrij of zelfs volledig energieneutraal gebouw, ventilatiesystemen met warmteterugwinning, groene daken, zonnepanelen, gebruik van natuurlijke materialen, zonnecollectoren voor warm water, opvang en gebruik van regenwater, duurzame koeling, onderhoudsvrije puien etc. Er zijn heel veel manieren om het gebouw duurzamer te maken.

Het is belangrijk om alle redenen goed op een rij te zetten. Vooral praktische overwegingen zijn belangrijk, want lang niet iedereen is bezig om de planeet te redden. Dus hoe zit het met het (achterstallig) groot onderhoud, de servicekosten, de stijgende energieprijzen, de veiligheid, het comfort, de waarde van het appartement, de uitstraling van het gebouw en het toekomstperspectief? Waar liggen de beste kansen voor verbetering? Kent u voorbeelden van mensen die hun gebouw op een inspirerende manier hebben verduurzaamd?

Warmtetransitievisie gemeente

Een aanleiding voor de renovatie kan ook van buiten komen, bijvoorbeeld doordat de gemeente uw wijk heeft aangewezen om binnen afzienbare tijd aardgasvrij te worden. Dat besluit staat dan in de warmtetransitievisie van de gemeente. Het spreekt vanzelf dat u hierover in gesprek gaat met zowel de gemeente als de bewoners. Het zou jammer zijn als de gemeente een warmtenet wil aanleggen, terwijl de VvE net besloten heeft om de appartementen te gaan verwarmen met warmtepompen.

Ga verder naar: Start projectgroep

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox