Jurist Online
U zit met een lastig juridisch probleem en u wilt dat graag één-op-één bespreken met een jurist, maar kunt - of wil - niet fysiek afspreken? Dan is ‘Jurist Online’ uw oplossing.
359,- incl. btw.
Lees meerBelangenorganisatie voor de VvE en appartementseigenaar
Iedere eigenaar heeft het recht om de ledenvergaderingen van de VvE bij te wonen, het woord te voeren en te stemmen over de voorstellen die het bestuur aan de leden voorlegt. Misschien bent u niet altijd in de gelegenheid de vergaderingen bij te wonen, maar wilt u wel uw mening geven en stemmen. Dan kunt u een volmacht afgeven aan een medebewoner, een familielid of een kennis of, als het splitsingsreglement dit niet verbiedt, aan een bestuurslid. Die mag dan namens u het woord voeren en uw stem uitbrengen. De modelreglementen bepalen dat de volmacht schriftelijk moet worden verleend.
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]
Er zijn twee soorten volmacht: de specifieke en de doorlopende. De doorlopende volmacht is vooral handig voor eigenaars die bijvoorbeeld in het buitenland wonen of door omstandigheden vaak niet in staat zijn om de ALV bij te wonen.
De specifieke volmacht is een beperkte, schriftelijke volmacht, die kan worden gebruikt voor een specifieke vergadering. De volmacht kan worden voorzien van een steminstructie: daarin staat hoe de gevolmachtigde die op het formulier is vermeld moet stemmen. De volmacht wordt in papieren vorm opgemaakt en ondertekend.
Een volmacht is geldig als hij is voorzien van een dagtekening en een ondertekening. De voorzitter van de ALV kan verlangen dat de gevolmachtigde het origineel van de volmacht toont. Het is belangrijk om de geldigheid van de volmacht te controleren: stemmen die op grond van een ongeldige volmacht worden uitgebracht, gelden als NIET uitgebracht.
Een ongeldige volmacht telt ook niet mee voor het quorum.
Bent u aangesloten bij VvE Belang en wilt u de model-specifieke volmacht aanvragen? Stuurt u dan een mail naar juridisch@vvebelang.nl. Deze volmacht kan uitsluitend dienen als een volmacht voor een specifieke vergadering. De VvE kan een ander model hanteren. Dat maakt de volmacht niet ongeldig.
Met een doorlopende volmacht geeft de appartementseigenaar doorlopend een volmacht aan de gevolmachtigde voor het bijwonen van vergaderingen en het nemen van besluiten. De doorlopende volmacht is geldig tot het moment waarop de volmacht ingetrokken wordt. De gevolmachtigde kan naar eigen invulling het stemrecht uitoefenen. De volmacht kent geen steminstructie. In de volmacht is opgenomen dat de gevolmachtigde handelt naar bevind van zaken. U bent er dus niet zeker van dat de gevolmachtigde stemt volgens uw voorkeur.
Als er buiten de vergadering om gestemd wordt, geldt deze volmacht ook.
Kan degene die u een volmacht hebt gegeven zelf niet naar de vergadering komen? Dan mag hij – als in de volmacht is opgenomen ‘met recht van substitutie’ een derde in zijn plaats stellen. De volmacht wordt in papieren vorm opgemaakt en ondertekend.
Een volmacht is pas geldig indien deze is voorzien van een dagtekening en een ondertekening. De voorzitter van de ALV kan verlangen, dat de gevolmachtigde het origineel van de volmacht toont. Het is van groot belang om te controleren of een volmacht geldig is: stemmen die op grond van een ongeldige volmacht worden uitgebracht, gelden als NIET uitgebracht.
Een ongeldige volmacht telt ook niet mee voor het quorum.
Wilt u de model-doorlopende volmacht aanvragen bij VvE Belang? Stuurt u dan een mail naar juridisch@vvebelang.nl. Dit model kan uitsluitend dienen als een volmacht voor een doorlopende machtiging. De VvE kan een ander model hanteren. Dat maakt de volmacht niet ongeldig.
Heeft uw VvE behoefte aan meer structuur in de VvE-vergadering? Of staan er lastige kwesties op de agenda? Zijn er onderlinge spanningen? Dan kan (tijdelijke) professionele ondersteuning bij de vergadering prettig zijn.
750,- incl. btw. (excl. reiskosten a € 0,35/km en parkeerkosten*)
Lees meerHeeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk