14 - 12 - 23
De energieprijzen zijn weliswaar dit jaar gedaald, maar ze zijn nog steeds veel hoger dan vóór 2022. Besparen op de kosten voor energie blijft dus interessant. Wij hebben daarom voor u tien kleine energiebesparende maatregelen op een rij gezet.
Radiatorfolie
Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren. Dan wordt de warmte niet opgenomen door de muur achter de radiatoren. De warmte wordt teruggekaatst – de woning in!
Radiatorfolie kost ongeveer 4 tot 5 euro per vierkante meter. In veel gevallen bespaart u dus al een hoop energie voor maar weinig geld.
Isolatie rond de cv-leidingen
Wanneer er cv-leidingen door onverwarmde ruimtes lopen, gaat er warmte verloren. Door middel van buisisolatie kunt u dit verlies tegengaan. U koopt deze kan-en-klare kunststofschuime buizen al vanaf 1 euro!
Radiatorventilator
Een radiatorventilator is een apparaat met – meestal – drie kleine ventilatoren. Door de ventilator onder de radiator te plaatsen wordt er warme lucht verspreid door de kamer. Hierdoor werkt de cv-ketel een stuk zuiniger. Volgens Milieu Centraal geeft een radiator 20% meer warmte af, wanneer er gebruik wordt gemaakt van een radiatorventilator. U koopt een radiatorventilator al vanaf 35 euro.
Deurdranger of deurveer
Door openstaande deuren gaat er kostbare warmte verloren. Door middel van een deurdranger of deurveer voorkomt u dat deuren open blijven staan. Een deurveer heeft u al vanaf 5 euro, en een deurdranger voor 20 euro.
Stel uw radiatoren apart in
Met een slimme thermostaat kunt u een aanzienlijke energiebesparing realiseren. Sommige slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om per aparte ruimte of kamer de temperatuur in te stellen. Via het bedieningspaneel kunt u de gewenste temperatuur en tijden per ruimte realiseren. Hiermee voorkomt u dat er onnodig ruimtes worden verwarmd.
Tochtstrip
Door kleine kieren en naden binnen uw appartement gaat er kostbare warmte verloren. Binnen uw appartement zijn er enkele plekken waar mogelijk kieren zouden kunnen zijn. Ramen en deuren zijn de meest logische en voorkomende plekken. Daarnaast zijn gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen ook een hotspot.
U lost de tocht op door het aanbrengen van tochtstrippen. U kunt deze laten aanbrengen door een klusjesman, maar dat kost u veel geld. U doet er dan ook verstandig aan om de tochtstrippen zelf aan te brengen. U heeft vaak voor een kleine 10 euro al meer dan vijf meter aan tochtstrippen!
Waterbesparend mondstuk
Met een waterbesparend mondstuk kunt u bewuster omgaan met uw watergebruik. Het mondstuk regelt de straal, waardoor u duizenden liters kunt besparen. Voor circa 5 euro heeft u al een waterbesparend mondstuk.
Water besparen onder de douche
Door het gebruik van een waterbesparende douchekop, bespaart u jaarlijks zo’n 60 euro !
Een ander veel gebruikte maatregel is een douchetimer. Zo voorkomt u dat u lang onder een warme douche staat.
Sluipverbruik tegengaan
Elektrische apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze niet gebruikt worden en ze op stand-by staan. Dit noemen ze sluipverbruik. Sluipverbruik kan u al meer dan 100 euro per jaar kosten wanneer u hier niets aan doet. Door de aanschaf van een slimme stekker, voorkomt u deze onnodige kosten. Kies bijvoorbeeld voor een slimme stekker met een timer, zodat u ‘s-nachts de apparaten automatisch uitstaan. Of maak gebruik van een slimme stekker met een afstandsbediening. Hiermee kunt u met één druk op de knop verschillende groepen aan óf uit zetten.
Tochtborstel
Een andere manier om tocht tegen te gaan is een tochtborstel, ook wel een dorpelstrip genoemd. Deze borstel wordt veel gebruikt bij de brievenbus in de voordeur, maar kan ook gebruikt worden onder een buitendeur.
Gerelateerde artikelen van VvE Belang
Onafhankelijk energieadvies
Een goed energieadvies is onmisbaar als u uw gebouw en de appartementen wilt gaan verduurzamen. De gecertificeerde EPA-adviseurs van VvE Belang zijn dé partners om samen met u tot een duurzaam gebouw te komen. Voor de samenstelling van dit advies worden alle relevante onderwerpen onderzocht die voor de VvE van belang kunnen zijn om het gebouw te verduurzamen. De volgende onderwerpen worden in het advies behandeld: isolatie van gevels, vloeren en daken, kozijnen en beglazing, ventilatie, energieopwekking en het verwarmingssysteem.
Gemeentelijk verduurzamingstraject voor VvE’s
Verduurzamen van VvE-complexen?
Dit is hét moment! Maak gebruik van het Gemeentelijk verduurzamingstraject voor VvE’s
U ziet het ook in úw gemeente: steeds meer Verenigingen van Eigenaars willen graag hun complexen verduurzamen. Zeker nu de energieprijzen zo fors zijn gestegen. Maar ook omdat hun leden vragen om comfortabele, prettig leefbare woongebouwen met een moderne uitstraling. Daarbij vragen ze in toenemende mate de hulp van de gemeente.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk