14 - 12 - 23

10 Kleine energiebesparende maatregelen

De energieprijzen zijn weliswaar dit jaar gedaald, maar ze zijn nog steeds veel hoger dan vóór 2022. Besparen op de kosten voor energie blijft dus interessant. Wij hebben daarom voor u tien kleine energiebesparende maatregelen op een rij gezet.

Radiatorfolie

Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren. Dan wordt de warmte niet opgenomen door de muur achter de radiatoren. De warmte wordt teruggekaatst – de woning in!

Radiatorfolie kost ongeveer 4 tot 5 euro per vierkante meter. In veel gevallen bespaart u dus al een hoop energie voor maar weinig geld.  

Isolatie rond de cv-leidingen

Wanneer er cv-leidingen door onverwarmde ruimtes lopen, gaat er warmte verloren. Door middel van buisisolatie kunt u dit verlies tegengaan. U koopt deze kan-en-klare kunststofschuime buizen al vanaf 1 euro!

Radiatorventilator

Een radiatorventilator is een apparaat met – meestal – drie kleine ventilatoren. Door de ventilator onder de radiator te plaatsen wordt er warme lucht verspreid door de kamer. Hierdoor werkt de cv-ketel een stuk zuiniger. Volgens Milieu Centraal geeft een radiator 20% meer warmte af, wanneer er gebruik wordt gemaakt van een radiatorventilator. U koopt een radiatorventilator al vanaf 35 euro. 

Deurdranger of deurveer

Door openstaande deuren gaat er kostbare warmte verloren. Door middel van een deurdranger of deurveer voorkomt u dat deuren open blijven staan. Een deurveer heeft u al vanaf 5 euro, en een deurdranger voor 20 euro.

Stel uw radiatoren apart in

Met een slimme thermostaat kunt u een aanzienlijke energiebesparing realiseren. Sommige slimme thermostaten bieden de mogelijkheid om per aparte ruimte of kamer de temperatuur in te stellen. Via het bedieningspaneel kunt u de gewenste temperatuur en tijden per ruimte realiseren. Hiermee voorkomt u dat er onnodig ruimtes worden verwarmd. 

Tochtstrip

Door kleine kieren en naden binnen uw appartement gaat er kostbare warmte verloren. Binnen uw appartement zijn er enkele plekken waar mogelijk kieren zouden kunnen zijn. Ramen en deuren zijn de meest logische en voorkomende plekken. Daarnaast zijn gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen ook een hotspot.

U lost de tocht op door het aanbrengen van tochtstrippen. U kunt deze laten aanbrengen door een klusjesman, maar dat kost u veel geld. U doet er dan ook verstandig aan om de tochtstrippen zelf aan te brengen. U heeft vaak voor een kleine 10 euro al meer dan vijf meter aan tochtstrippen!

Waterbesparend mondstuk

Met een waterbesparend mondstuk kunt u bewuster omgaan met uw watergebruik. Het mondstuk regelt de straal, waardoor u duizenden liters kunt besparen. Voor circa 5 euro heeft u al een waterbesparend mondstuk. Water besparen onder de douche

Door het gebruik van een waterbesparende douchekop, bespaart u jaarlijks zo’n 60 euro !

Een ander veel gebruikte maatregel is een douchetimer. Zo voorkomt u dat u lang onder een warme douche staat.

Sluipverbruik tegengaan

Elektrische apparaten verbruiken stroom, zelfs als ze niet gebruikt worden en ze op stand-by staan. Dit noemen ze sluipverbruik. Sluipverbruik kan u al meer dan 100 euro per jaar kosten wanneer u hier niets aan doet. Door de aanschaf van een slimme stekker, voorkomt u deze onnodige kosten. Kies bijvoorbeeld voor een slimme stekker met een timer, zodat u ‘s-nachts de apparaten automatisch uitstaan. Of maak gebruik van een slimme stekker met een afstandsbediening. Hiermee kunt u met één druk op de knop verschillende groepen aan óf uit zetten.

Tochtborstel

Een andere manier om tocht tegen te gaan is een tochtborstel, ook wel een dorpelstrip genoemd. Deze borstel wordt veel gebruikt bij de brievenbus in de voordeur, maar kan ook gebruikt worden onder een buitendeur.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox