15 - 03 - 23

Vanaf 1 april a.s. alleen nog onderhoud aan uw cv-installatie door een gecertificeerde installateur

Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om een gecertificeerde installateur in te schakelen voor het plaatsen van een nieuwe cv-installatie of het plegen van onderhoud aan de bestaande cv-installatie. Dat moet de veiligheid van huishoudens waarborgen en het risico op koolmonoxidevergiftiging minimaliseren

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas waar jaarlijks mensen aan overlijden of waardoor ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Vooral mensen met al bestaande gezondheidsproblemen lopen een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. Het is dus verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen. Meer informatie over het ophangen van deze melder vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Logo CO-Veilig

Onderhoud aan cv-installatie alleen nog door gecertificeerde installateurs

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, is het vanaf 1 april 2023 verplicht om onderhoud uit te laten voeren door gecertificeerde installateurs. Deze installateurs zijn te herkennen aan het CO-vrij logo en zijn verplicht deze te tonen. Bent u niet helemaal zeker of een installateur gecertificeerd is? Klik hier om alle gecertificeerde installateurs te bekijken.

Rookgasafvoeren bij VvE’s

Bij de meeste appartementencomplexen is er sprake van een collectieve rookgasafvoer die is aangesloten op een cv-ketel. De VvE is verantwoordelijk voor goed onderhoud aan deze rookgasafvoer. Dat verkleint het risico op koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk.

Ook voor het onderhoud of de renovatie van de rookgasafvoer schakelt u dus altijd een gecertificeerde installateur in.

Handreiking voor VvE’s

Een uitgebreide handreiking hoe u dient om te gaan met de rookgasafvoeren binnen gestapelde bouw vindt u hier.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox