26 - 03 - 24

“Ik betaal niet voor groenonderhoud”; kan dat?

Johan huurt een appartement in een VvE-complex. Hij betaalt elke maand een voorschot voor de servicekosten. Daarin zit ook de post ‘groenonderhoud’. Johan stelt dat hij als huurder zonder tuin niet hoeft mee te betalen aan het groenonderhoud: die kosten zijn voor rekening van de eigenaars, verenigd in de VvE. Klopt dat?

“Ik heb geen tuin, dus waarom zou ik betalen voor het onderhoud van het groen?”, stelt Johan. Hij vordert een flinke som geld terug van de VvE omdat hij er onlangs achter is gekomen dat hij al enkele jaren (te veel) heeft betaald voor het groenonderhoud. Bovendien wil hij dat het huidige voorschot wordt verlaagd. Op eigen initiatief heeft hij de betaling van het voorschot al naar beneden bijgesteld, zodat hij al een tijdlang minder huur betaalt. Het voorschot was immers opgenomen in de huursom. Hij vindt dat hij in zijn recht staat, want voor het groenonderhoud hoeft hij niet te betalen.

De VvE stapt naar de rechter, want ze vordert betaling van de achterstallige huur en servicekosten. In totaal gaat het om ruim € 3.000.

Uitspraak

De rechter haalt de huurovereenkomst erbij. Daarin staat dat Johan het volgende huurt:  ‘het appartement, gelegen aan de [adres] inclusief onroerende aanhorigheden en tuinen die als onroerende aanhorigheid zijn te beschouwen.’ De rechter besluit dan ook dat de tuin volgens de huurovereenkomst en de wet onder het gehuurde (de woonruimte) valt. Dat betekent dat het onderhoud ervan geleverd wordt in verband met de bewoning van de woonruimte. Bovendien vermeldt het Besluit kleine herstellingen en de bijbehorende bijlage dat tuinonderhoud voor rekening van een huurder komt. Deze onderhoudsverplichting van de huurder wordt niet weggenomen doordat het wordt uitgevoerd door de verhuurder, in dit geval via de VvE.

De VvE krijgt gelijk; de vordering van Johan wordt afgewezen.

 

Wilt u de hele uitspraak met uitvoerige uitleg lezen? Dat kan hier: ECLI:NL:RBOVE:2024:1520

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox