22 - 07 - 24

Laadpalen; appartementseigenaars in de knel?

Naar verwachting is volgend jaar één op de vier voertuigen elektrisch, maar slechts 30 procent van alle appartementseigenaars kan goed publiek laden. Mede in verband met de naderende notificatieregeling is het nóg belangrijker om een goed laadplan te maken, stelt VVE Laadloket.

De cijfers liegen er niet om. Publieke laadpalen voldoen niet voor alle VvE’s, bewoners krijgen geen parkeervergunning en gemeenten leggen geen publieke laadpalen aan voor bewoners met eigen parkeerplek. Maar 75 procent van de VvE’s heeft nog geen laadfaciliteiten. Dat gaat tot problemen leiden, zo blijkt uit een enquête van VVE Laadloket uit 2023 onder ruim 12.000 VvE-leden van 236 VvE’s door heel Nederland.

Publiek versus privaat laden

Eigenaren van een elektrische auto en zonder eigen parkeerplaats kunnen voor een laadpaal terecht bij een publiek laadpunt van de gemeente. Voor VvE’s met een eigen parkeergelegenheid is dat anders. Slechts 30 % van de eigenaars kan terecht bij een publieke laadpaal. Voor de andere 70 % is er geen publieke laadmogelijkheid, is het laadpunt te ver weg of zijn de parkeerkosten heel hoog omdat een parkeervergunning niet wordt afgegeven. De VvE moet dat zelf regelen, stelt de gemeente.

Enthousiasme en uitdagingen

Van de ondervraagde VvE-leden heeft 60 procent aangegeven om binnen 10 jaar elektrisch rijden te overwegen. Twee derde van de eigenaars wil graag laadinfrastructuur binnen het eigen complex, maar er zijn ook vragen over de kostenverdeling en de borging van de brandveiligheid.

Geen draagvlak

Vaak ontbreekt draagvlak als een VvE niet start met een oplaadpuntenadvies. Dit komt door onbekendheid over (brand)veiligheid en/of doordat leden melden niet elektrisch te willen gaan rijden.

Laadplan

In een laadplan wordt, met hulp van onafhankelijke experts, vastgelegd hoe de VvE een degelijke en veilige laadoplossing realiseert die voldoet aan alle wet- en regelgeving. Daarmee kan de VvE ook de notificatieregeling (gepland in 2026) een stap vóór zijn. Met die wet in de hand kan een VvE-lid een laadpunt realiseren zonder toestemming van de VvE (maar wel onder voorwaarden). Dan ontstaat het risico op ‘verrommeling’ en onveiligheid.

Collectieve laadoplossing

De voordelen van een laadplan met collectieve laadoplossing volgens VVE Laadloket:

  • Grip op de aanleg van de laadoplossing
  • Klaar voor de notificatiewet
  • Betere borging (brand)veiligheid
  • Geen verrommeling van de basislaadinfrastructuur (kabels en aansluiting in de centrale meterkast van de VvE) en types laadpunten
  • Slimmer laden met dynamic loadbalancing. Zo kan er slim gebruik worden gemaakt van de bestaande capaciteit van de stroomaansluiting
  • Voordeliger realisatie van laadpunten en basisinfrastructuur.

Meer informatie? Klik hier VVE Laadloket 

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox