24 - 11 - 23

niet actueel (oud nieuws)

Salderingsregeling veiliggesteld dankzij PVV-overwinning?

Na de opmerkelijke verkiezingsoverwinning van de PVV onder leiding van Geert Wilders rijst de vraag of de geplande veranderingen in de salderingsregeling voor zonnepanelen nog doorgang vinden. Dit vraagstuk houdt zowel zonnepaneelbezitters als de zonne-energiesector in spanning. Drie mogelijke scenario's dienen zich aan.

Bij het tellen van ruim 99 procent van de stemmen blijkt dat bijna 2,4 miljoen Nederlanders hun steun hebben betuigd aan de PVV van Geert Wilders. Hiermee verschuift het politieke landschap in de Tweede Kamer, waar de PVV met een beoogde 37 zetels de grootste partij van Nederland wordt, gevolgd door GroenLinks-PvdA en de VVD. Wilders krijgt hierdoor het initiatief in de formatie en mag als eerste proberen een nieuw kabinet te vormen. In zijn overwinningsspeech noemde hij de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas alsmede de VVD en Pieter Omtzigt’s Nieuw Sociaal Contract (NSC) als beoogde coalitiepartners.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

PVV Salderingsregeling

Het wetsvoorstel

De BBB, die bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart de grootste fractie in de Eerste Kamer werd met 16 zetels, vertoont overeenkomsten met de PVV met betrekking tot zonne-energie. Beide partijen stemden tegen het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Pieter Omtzigt steunde dit standpunt met twee belangrijke argumenten: het ontbreken van ‘afdwingbaarheid’ om acties van energiebedrijven die consumenten benadelen aan te kunnen pakken, en de noodzaak voor betere afspraken over de vergoeding voor de teruggeleverde energie.

Het kabinet Rutte IV besloot vorig jaar om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 1 januari 2025. De Tweede Kamer ging afgelopen februari akkoord met het wetsvoorstel voor de afbouw, maar de Eerste Kamer stelde kritische vragen aan demissionair minister Jetten. Met de verkiezingsuitslag is de onzekerheid over de afbouw van de salderingsregeling toegenomen.

Scenario’s

Drie mogelijke scenario’s dienen zich aan voor de salderingsregeling.

  1. Allereerst bestaat de mogelijkheid dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt voordat het nieuwe kabinet aantreedt. Dit blijft echter onzeker, gezien de bezorgdheid van partijen zoals GroenLinks-PvdA.
  2. Ten tweede kan de nieuwe Tweede Kamer, die op 6 december wordt geïnstalleerd, de regering verzoeken het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling in te trekken. Dit kan middels een motie, maar de minister behoudt het recht om een motie naast zich neer te leggen.
  3. Ten derde kan het nieuwe kabinet, zodra het aan de macht komt, het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling intrekken, op voorwaarde dat de Eerste Kamer nog geen goedkeuring heeft verleend aan de afbouw.

Meer weten over de salderingsregeling? Lees dan het item op de website van de Rijksoverheid.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox