NIEUWS >> JURIDISCH
Van wie zijn de leidingen in uw gebouw?

Waterleidingen die zijn weggewerkt in de constructieve betonnen delen van een appartementsgebouw, zijn gemeenschappelijk in de zin van de splitsingsakte - gebaseerd op modelreglement 1992. Ze zijn niet zonder hak- en breekwerk te repareren. Het beheer van de leidingen én de kosten voor onderhoud en reparatie zijn voor rekening van de VvE

Lees verder
Een reclamedoek voor ons gebouw; wat doen we daarmee?

Er wordt een enorm reclamedoek voor uw gebouw gehangen. Reden: er moeten werkzaamheden plaatsvinden. Maar er wordt niet gewerkt. Wat kunt u doen?

Lees verder
Verbouwen, renoveren, verduurzamen? Maak goede afspraken met de aannemer!

Heeft uw VvE plannen om het gebouw te renoveren en/of te verduurzamen? Dan is het zaak om goede afspraken te maken met aannemer(s). Door gestegen materiaal- en loonkosten én door personeelsgebrek loopt het nogal eens fout. Zet alle afspraken op papier!

Lees verder
De WBTR - Is het van toepassing op de VvE?

In deze video wordt er uitgelegd wat de WBTR is, wanneer deze in werking treedt en of het van toepassing is op de VvE.

Lees verder
Uw ALV digitaal: onze juristen helpen u

ALV digitaal: onze juristen helpen u

De termijn om digitaal te vergaderen, is voorlopig voor onbepaalde tijd verlengd. Hoe pakt u dat aan? Onze juristen hebben een film gemaakt waarin u wegwijs wordt gemaakt in de digitale vergaderwereld.

Lees verder
Conceptwetsvoorstel appartementsrecht gratis beschikbaar

Het conceptwetsvoorstel van de Werkgroep Modernisering Appartementsrecht NL (WMANL) is gratis digitaal beschikbaar via de site: http://www.wmanl.nl

Lees verder
Aanbieding: laat uw huishoudelijk reglement actualiseren!

Is uw huishoudelijk reglement nog wel van deze tijd? Ofwel: is het aangepast aan nieuwe wetgeving of uitspraken van rechters? Zijn er misschien bepalingen in opgenomen die in strijd zijn met het splitsingsreglement? Dan is het nú tijd om uw huishoudelijk reglement te laten actualiseren. Mét een mooie aanbieding!

Lees verder
Een kascommissie? Hebben we die nodig?
Wat gebeurt er met mijn VvE-bijdrage? Springt het bestuur van de VvE goed met mijn geld om? Het bestuur van de VvE moet die vragen beantwoorden. De kascommissie onderzoekt of alles klopt. Elke VvE is verplicht een kascommissie te benoemen. Lees verder
Digitaal vergaderen mag een maand langer

De tijdelijke wet Covid-19 maakt het voor VvE’s mogelijk om hun ledenvergadering digitaal te houden. De regeling gold aanvankelijk tot 1 september a.s., maar is onlangs met een maand verlengd tot 1 oktober 2020.

Zonnescherm of airco; mag dat?

Een van de meest gestelde vragen van de afgelopen weken: ‘Ik wil een zonnescherm laten plaatsen; mag dat?’ Variant: ‘Ik wil een airco plaatsen’. De Juridische Dienst van VvE Belang geeft antwoord.

Het korte antwoord: ja, maar alleen met toestemming van de algemene ledenvergadering.

Lees verder
Screening huishoudelijk reglement; voor alle zekerheid!

Het huishoudelijk reglement van uw VvE bevat regels die een nadere uitleg zijn van het splitsingsreglement. Is het huishoudelijk reglement in de loop der tijd aangepast? Dan is het verstandig om te laten controleren of de bepalingen nog steeds in overeenstemming zijn met uw splitsingsreglement.

Lees verder
Kies zelf uw jurist. Ook voor bemiddeling en buitengerechtelijke onderhandelingen

Stapt u naar de rechter met een VvE-geschil, en hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Dan mag u zelf bepalen welke advocaat u kiest; ook bij bemiddeling en buitengerechtelijke onderhandelingen. Bijvoorbeeld een jurist van VvE Belang; dé specialist op het gebied van appartementsrecht.

Lees verder
ALV in coronatijd – de film

Een ALV houden is voor de meeste VvE’s momenteel problematisch. Uitstellen met zes maanden kan; digitaal vergaderen ook. Hoe pakt u dat aan? VvE Belang geeft uitleg op 2020-manier: met een film! 

Lees verder
Digitale bestuursvergadering? Of online juridisch advies nodig? Jurist online helpt.
Hebt u juridisch advies nodig? Of wilt u een bestuursvergadering houden? Lukt dat niet fysiek? Omdat u niet bij elkaar wilt – of kunt – komen? ‘Jurist online’ van VvE Belang biedt u digitale hulp! Lees verder
Persbericht - Klachtenlijn over beheerders

30-8-2012
Stichting VvE Belang  lanceert vandaag een klachtenlijn waar Vereniging van Eigenaars (VvE’s) en appartementseigenaren klachten kunnen deponeren over hun beheerder.

Lees verder