Taxatie Appartementencomplex

In uw splitsingsakte staat dat u het hele gebouw moet verzekeren. Iedere VvE is daarmee verplicht een collectieve opstalverzekering aan te gaan. Een professionele taxatie is noodzakelijk voor de nauwkeurige bepaling van de herbouwwaarde van uw gebouw.

Prijs op aanvraag

Als er iets gebeurt met uw pand is het belangrijk dat de kosten voor herstel gedekt zijn. Om een VvE-opstalverzekering af te sluiten hebt u de herbouwwaarde van uw pand nodig. Die herbouwwaarde wordt bepaald door middel van een taxatie.

Een te lage taxatie leidt vaak tot onderverzekering: dan krijgt u bij een calamiteit minder uitgekeerd dan u nodig hebt. Bij een te hoge taxatie bent u oververzekerd: dan betaalt u te veel premie en u krijgt nooit meer dan het bedrag van de werkelijke waarde. Uw verzekeraar geeft aan hoe vaak een gebouw getaxeerd moet worden. Zes jaar is hierin gebruikelijk, maar soms staat in de polis vijf of tien jaar. Zeker weten dat u goed verzekerd bent? Neem de ervaren register-taxateur van VvE Belang in arm.

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzekert u de herbouwwaarde van uw pand. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het pand na schade te herstellen of opnieuw te bouwen. Voor zo’n grootschalige renovatie of nieuwbouw geldt het meest recente bouwbesluit. De naam van het bouwbesluit dat nu wordt ontwikkeld, wordt ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’(BBL). De eisen daarin gaan veel verder dan in de tijd dat uw gebouw werd gerealiseerd.

Bij schade kunt u denken aan brandschade, blikseminslag of stormschade. VvE’s die zijn aangesloten bij VvE Belang krijgen 8% korting op de VvE Verzekering bij Centraal Beheer.

Wist u dat de 8% korting bij Centraal Beheer ruimschoots opweegt tegen de aansluitkosten bij VvE Belang?

 • Herbouwwaarde; wat is dat?

  De herbouwwaarde is het bedrag nodig is om een appartementencomplex weer op te bouwen in dezelfde staat als dat deze stond voordat deze (volledig) verloren ging. Bij de nauwkeurige bepaling van de herbouwwaarde van een appartementengebouw met een VvE wordt rekening gehouden met:

  • De splitsingsakte: wat is eigendom van de VvE en wat is privé-eigendom van de eigenaars?
  • Actuele bouwkosten: een realistische herbouwwaarde komt tot stand door gebruik te maken van de actuele bouwkosten,
  • Bijzondere elementen, zoals een parkeergarage, een lift of de monumentale status van het gebouw.

 • Eigenaarsbelang

  Alles wat aard- en nagelvast aan de woning is bevestigd, wordt meestal verzekerd via een opstalverzekering. Een uitzondering zijn woningverbeteringen zoals verlijmde hardhouten vloeren, stucwerk, badkamer, keuken en zonwering. Al die woningverbeteringen kunt u opnemen in de opstalverzekering via het eigenaarsbelang. Dan zijn alle aangebrachte (soms kostbare) verbeteringen gewoon meeverzekerd en krijgen de eigenaars dus het werkelijke bedrag terug voor hun dure keuken, badkamer etc.

 • Kwaliteit van taxeren

  Alleen een taxateur die veel ervaring heeft in het taxeren van appartementencomplexen met een VvE, kan een correcte taxatie uitbrengen. Daarmee hebt u de basis voor een goede verzekering. Onnauwkeurige taxaties kunnen leiden tot onder- of oververzekering. Steeds opnieuw blijkt dat er nog overduidelijke fouten worden gemaakt bij herbouwwaarde-taxaties.
  Een gedegen kennis van onroerend goed – en van gebouwen met een VvE in het bijzonder – is noodzakelijk. Daarom werkt VvE Belang uitsluitend met register-taxateurs die veel ervaring hebben op dit gebied. Bent u niet zeker van de kwaliteit van uw huidige taxatie? Vraag direct een VvE Belang Taxatiescan aan.

 • Onderverzekering

  Wanneer het getaxeerde bedrag te laag is vastgesteld, kan dit leiden tot onderverzekering. Met een voorbeeld leggen we de gevolgen uit:
  Het appartementengebouw van zeven appartementen is 12 jaar geleden getaxeerd en nu verzekerd voor € 1.000.000. Er ontstaat een brand in de centrale hal; de schade bedraagt € 250.000. Er komt een schade-expert langs om de schade op te nemen. De waarde van het totale appartementengebouw wordt door de expert getaxeerd op € 1.500.000, dus € 500.000 meer dan de huidige verzekerde waarde.
  In dit geval krijgt u bij een schade van € 250.000 maar € 167.000 van de verzekeraar uitgekeerd. De overige € 83.000 komt dus voor de rekening van de VvE. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over een gemiddeld appartementengebouw van 7 appartementen. De kosten per eigenaar bedragen dus bijna € 12.000.

 • Oververzekering

  Wanneer het getaxeerde bedrag te hoog is vastgesteld, leidt dit tot oververzekering. Dit betekent dat u een hogere verzekeringspremie betaalt dan nodig is: soms duizenden euro’s per jaar. U krijgt in geval van schade niet meer dan maximaal de werkelijke herbouwwaarde uitgekeerd. Veel VvE’s zijn oververzekerd, bijvoorbeeld doordat de grondwaarde wordt meegenomen in de herbouwwaardetaxatie. Dat is natuurlijk fout: de grond gaat niet verloren bij schade aan uw appartementengebouw.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox