BEGLAZING

HR++-glas en triple glas isoleren veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. U woont comfortabeler en u bespaart op uw energieverbruik. Als de kozijnen aan vervanging toe zijn, zijn nieuwe kozijnen met triple glas de beste keuze. Als u alleen het glas wilt vervangen, is HR++-glas of triple glas in de bestaande kozijnen een goede keuze.
 
Hoogrendementsglas bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). In de spouw zit droge lucht (bij HR en HR+ glas) of een edelgas, meestal argon (bij HR++-glas en triple glas). De lucht c.q. de edelgassen in de spouw isoleren; edelgassen isoleren beter dan droge lucht.
 
Aan de binnenzijde van HR-glas zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert (vandaar de aanduiding HR). De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten.
 
Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++-glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: triple glas en HR++-glas kunnen verschillen in kleur en lichtinval. Vraag het glasbedrijf om vooraf het verschil te laten zien.
 
Vervangt u enkel glas of dubbel glas door triple of HR++-glas, zorg dan voor voldoende ventilatie. Bijvoorbeeld met roosters boven de ruit of klepraampjes die u kunt openzetten. Als u onvoldoende ventileert, kunt u last krijgen van vocht en schimmel.
Klik hier voor alle informatie over ventileren.
 
Weet u niet zeker of u HR-glas hebt? Zo kunt u dit controleren:
  • Houd een aansteker of brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in de ruit. U ziet 4 vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. U kunt niet zien welk type HR-glas u hebt.
  • Staat op de aluminium strip tussen de glasplaten een code met HR, HR+ of HR++? Zo niet, dan hebt u waarschijnlijk gewoon dubbel glas.
Gaat u ook kozijnen en/of buitendeuren vervangen? Let dan op de levensduur en de isolatiewaarde. Voor het milieu maakt het weinig uit of u houten, aluminium of kunststof kozijnen gebruikt. Kies wel voor een goede kwaliteit, zodat u verzekerd bent van een lange levensduur. Dat is ook duurzaam!
 
Met goede isolatie verliest u minder warmte. Ook vermindert het risico op vochtneerslag in het kozijn. Er is verschil tussen kozijnen en deuren in de mate waarin ze warmte tegenhouden, te zien aan de U-waarde. Een lage U-waarde (voor kozijnen maximaal 2,4 en voor deuren maximaal 0,8) zorgt voor goede isolatie.