Isoleren

Is uw gebouw niet- of slecht geïsoleerd? Dan gaat er elke dag heel veel warmte verloren. Door uw pand goed te isoleren bespaart u zich jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woont u comfortabeler.

Enkele manieren van isoleren

  • Dakisolatie

    Heeft uw gebouw een niet-geïsoleerd dak? Dan gaat er elke dag heel veel warmte verloren. Het dak is zelfs een van de grootste ‘warmtelekken’. Dus is het verstandig om dakisolatie toe te passen; bijvoorbeeld als het toch al aan vervanging toe is, Met goede dakisolatie bespaart u zich jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. En u woont comfortabeler. Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kunt u prima zelf uitvoeren.

    Een goed geïsoleerd dak is niet alleen beter voor uw portemonnee en voor uw wooncomfort; het is ook beter voor het milieu. Doordat de appartementen minder warmte verliezen, hoeft u minder te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot. Daarmee draagt u bij aan beperking van de klimaatverandering.

  • Gevelisolatie

    Ook via een niet-geïsoleerde gevel gaat veel warmte verloren. Een van de mogelijkheden voor het isoleren van de gevel is spouwmuurisolatie. Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 12 centimeter. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, bijvoorbeeld met piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.

     

    Zo werkt het

    Het gevelisolatiebedrijf boort aan de buitenkant gaten in de voegen van de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en een verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf isolatiemateriaal de spouw in. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Als het klaar is ziet u er vrijwel niets meer van.

     

    Let op het keurmerk

    Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer even goed. Kies voor isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk! De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). In sommige situaties (bijvoorbeeld bij een smalle spouw) zijn niet alle materialen geschikt. Vraag in dat geval welk materiaal wel geschikt is. Werkt het isolatiebedrijf niet met dat materiaal; kies dan voor een ander bedrijf.

    De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw, en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van de gevel als geheel – de stenen plus het isolatiemateriaal – (afgekort Rc-waarde) komt ná isolatie van een spouw van 6 centimeter breedte uit op 1,7. Dat is veel beter dan de isolatiewaarde van een niet-geïsoleerde spouwmuur (gemiddeld een Rc van 0,4).

    Spouwmuurisolatie kunt u combineren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel. Als u het gebouw energieneutraal wilt maken, ontkomt u daar bijna niet aan. Daarvoor is een Rc-waarde nodig van minimaal 4,5, en dat haalt u niet met alleen spouwmuurisolatie. Als u de buitenmuren vanaf de buitenzijde laat isoleren, verandert het uiterlijk van het complex. Daarvoor hebt u een vergunning nodig van de gemeente. En natuurlijk toestemming van de Algemene Ledenvergadering!

  • Bodemisolatie

    Als de bodem wordt geïsoleerd, wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. Hierdoor wordt het warmteverlies beperkt. Tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer zit nog wel (tamelijk koude) lucht; die wordt geventileerd.

  • Vloerisolatie

    Als de onderkant van de vloer wordt geïsoleerd, wordt het isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Op de bodem wordt folie bevestigd tegen vocht. Er is dan geen direct contact meer tussen de (koude) lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daardoor groter dan bij bodemisolatie. Het resultaat: meer comfortwinst en meer energiebesparing.
    Is de kruipruimte minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het materiaal is makkelijk aan te brengen en het levert een flinke besparing en veel comfort op.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox