Ook via een niet-geïsoleerde gevel gaat veel warmte verloren. Een van de mogelijkheden voor het isoleren van de gevel is spouwmuurisolatie. Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 12 centimeter. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, bijvoorbeeld met piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.
Zo werkt het
Het gevelisolatiebedrijf boort aan de buitenkant gaten in de voegen van de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en een verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf isolatiemateriaal de spouw in. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Als het klaar is ziet u er vrijwel niets meer van.
Let op het keurmerk
Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer even goed. Kies voor isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk! De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). In sommige situaties (bijvoorbeeld bij een smalle spouw) zijn niet alle materialen geschikt. Vraag in dat geval welk materiaal wel geschikt is. Werkt het isolatiebedrijf niet met dat materiaal; kies dan voor een ander bedrijf.
De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw, en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van de gevel als geheel – de stenen plus het isolatiemateriaal – (afgekort Rc-waarde) komt ná isolatie van een spouw van 6 centimeter breedte uit op 1,7. Dat is veel beter dan de isolatiewaarde van een niet-geïsoleerde spouwmuur (gemiddeld een Rc van 0,4).
Spouwmuurisolatie kunt u combineren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel. Als u het gebouw energieneutraal wilt maken, ontkomt u daar bijna niet aan. Daarvoor is een Rc-waarde nodig van minimaal 4,5, en dat haalt u niet met alleen spouwmuurisolatie. Als u de buitenmuren vanaf de buitenzijde laat isoleren, verandert het uiterlijk van het complex. Daarvoor hebt u een vergunning nodig van de gemeente. En natuurlijk toestemming van de Algemene Ledenvergadering!