Energielabel

Een energielabel voor appartementen geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Het energielabel van een appartement wordt bepaald op basis van diverse kenmerken van de woning, zoals de isolatie van de gevels, vloeren, daken en ramen, het verwarmingssysteem en de ventilatie.

Energielabel aanvragen

Energielabel

Gaat u uw woning verhuren of verkopen? Dan dient u een definitief energielabel voor het appartement aan te vragen. Dit doet u door een afspraak te maken met een vakbekwame energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. Hij/zij neemt de kenmerken van uw woning op, zoals

  • de afmetingen,
  • de eventueel aanwezige isolatie (dak, gevel) en
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel.

Op basis van die opname berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, het warme tapwater, de ventilatie en de koeling van de woning. Op die manier wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en kan de energieadviseur u ook voorstellen doen om verbeteringen aan te brengen. Die aanbevelingen vindt u terug op het energielabel.

Wat kost het?

Het is lastig te zeggen wat een energielabel kost. De adviseur mag dat namelijk zelf bepalen, maar het zal al snel gaan om een bedrag richting € 200,- afhankelijk van het type woning, de beschikbare documenten en de benodigde tijd voor de opname.

Bij VvE’s is het verstandig dit energielabel collectief aan te vragen. Bij grotere complexen met veel identieke appartementen bespaart dit aanzienlijk op de kosten per label. Bovendien ligt het label dan klaar om bij verkoop aan de notaris te sturen. Het label is tien jaar geldig.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk