Aangaan financiering

U hebt offertes aangevraagd voor het uit te voeren werk. Hierdoor hebt u een goed beeld van de kosten die hiermee gemoeid zijn. Daarbij houdt u rekening met onvoorziene kosten (post onvoorzien). Nu kunt u de financiering regelen. De meeste VvE’s gaan hiervoor een lening aan, zoals hierboven beschreven. Het geld wordt meestal in een bouwdepot gestort. Dit is een geblokkeerde bankrekening van waaruit u de rekeningen voor de verbouwing kunt betalen. Het gaat hier uitsluitend om de kosten van duurzame maatregelen waarvoor de geldverstrekker uw VvE geld heeft geleend. U kunt zelf geen geld van deze rekening halen. In plaats daarvan stuurt u de facturen van de aannemer naar de geldverstrekker. U kunt bepaalde kosten ook zelf voorfinancieren en de factuur later declareren. In de regel is het bouwdepot één tot twee jaar open.

Belastingen

Let op dat de lening die de VvE is aangegaan van positieve invloed kan zijn op de belastingaangifte van de leden. Zij kunnen deze rente wellicht aftrekken als eigenwoningschuld. Wij raden aan om hierover contact te zoeken met uw financieel adviseur.

Aanbesteding

Met de instemming van de eigenaars en de lening op zak kunt u nu de offertes voor de verbouwing tekenen.

Maak goede afspraken

Het klinkt als een open deur, maar we willen het toch graag benadrukken: veel conflicten zijn terug te voeren op slecht of niet gemaakte afspraken. Zet alle afspraken dus duidelijk op papier, niet alleen over het eindresultaat, maar bijvoorbeeld ook over de kwaliteit van de materialen die gebruikt worden. En over de vraag wat er gebeurt als materialen on-verwacht in prijs stijgen of niet meer beschikbaar zijn. Spreek ook af wanneer het werk klaar moet zijn, zodat de aannemer niet tussentijds ander werk aanneemt, waardoor uw project vertraging oploopt.

Ga verder naar: Voorbereiding en uitvoering

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox