Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren van financieringsmogelijkheden voor uw VvE in 2025. In dit artikel vindt u de meest gekozen financieringsmogelijkheden.

Financieringsmogelijkheden

Eigen middelen en reservefonds

  • Reservefonds

    Heeft uw VvE voldoende middelen in het reservefonds? Dan kunnen de benodigde maatregelen mogelijk direct worden uitgevoerd. Wel is toestemming van de Algemene Ledenvergadering (ALV) vereist.

  • Eenmalige verhoging van de periodieke bijdrage

    De VvE kan besluiten om een eenmalige extra bijdrage te vragen van de leden. Leden kunnen dit financieren uit hun spaargeld of een lening afsluiten bij hun bank of een groene bank.

    Als het reservefonds onvoldoende is voor energiebesparende maatregelen en een eenmalige bijdrage niet wenselijk is, kan een lening een geschikte oplossing zijn. Sinds de invoering van de Wet verbetering VvE’s in 2017 hebben VvE’s meer mogelijkheden om leningen af te sluiten.

  • Uitstellen en sparen

    Een andere optie is om de werkzaamheden uit te stellen en gezamenlijk met de VvE te sparen. Houd er echter rekening mee dat bouwkosten doorgaans sneller stijgen dan de rentepercentages, waardoor een combinatie van sparen en lenen vaak de beste optie is.

Geld lenen

Bijna elke VvE mag geld lenen, tenzij de splitsingsakte dit expliciet verbiedt (artikel 5:126 lid 4 BW). Hoewel het lenen als VvE niet altijd eenvoudig is, zijn er diverse mogelijkheden beschikbaar.

  • Collin Crowdfund

    VvE Belang heeft samen met Collin Crowdfund NV een initiatief ontwikkeld om crowdfunding beschikbaar te stellen voor VvE’s in Nederland.

    Alles over de samenwerking, crowdfundig en Collin, leest u hier

  • TEN31 Bank

    TEN31 Bank AG, voortgekomen uit de Duitse WEG Bank AG, is gespecialiseerd in vastgoedbeheer en biedt ook in Nederland financieringsmogelijkheden voor VvE’s. De bank heeft een speciale VvE Lening ontwikkeld. Klik hier

  • Nationaal Warmtefonds

    Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor verduurzaming van appartementencomplexen via de VvE Energiebespaarlening. Dit fonds, opgericht in 2013 als het Nationaal Energiebespaarfonds, werkt in opdracht van de Rijksoverheid.

    Als VvE kunt u aan de slag met de verduurzaming van het appartementencomplex met de VvE Energiebespaarlening. De VvE sluit een lening af zodat energiebesparende maatregelen kunnen worden uitgevoerd.

  • Duurzaamheidslening

    In gemeenten die zijn aangesloten bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) kunnen VvE’s gebruikmaken van de duurzaamheidslening. Deze leningen hebben een lagere rente dan commerciële bankleningen. Controleer via de Energiesubsidiewijzer of uw gemeente is aangesloten bij SVn. Meer informatie vindt u op www.svn.nl.

     

    Met deze financieringsopties kan uw VvE op een verantwoorde manier investeren in onderhoud en verduurzaming van het appartementencomplex.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox