Groendak

Een groendak biedt een uitkomst voor het probleem van overtollig water. Ze slaan een groot deel van de neerslag op, en geven die geleidelijk en gedoseerd weer vrij. Dat voorkomt wateroverlast.

Groendak

Voordelen van een groendak

Daarnaast zijn er nog meer voordelen van een groendak: het gaat een stuk langer mee dan een conventioneel dak. Dat komt doordat vegetatie op het dak schadelijke UV-straling tegenhoudt. Ook heeft een groendak een isolerend effect tegen de hitte én de kou. Daardoor dalen uw stookkosten. En dat leidt weer tot een afname van CO2-uitstoot.

Bovendien vangt de vegetatie van de groendaken het stedelijke fijnstof op. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit.

Ten slotte hebben groendaken een positieve uitwerking op de stedelijke biodiversiteit, omdat ze extra leefgebieden opleveren voor stadsdieren en -planten. Een hele rij voordelen van groendaken dus. En voor uzelf: een mooi visitekaartje van uw appartementencomplex!

Welke soorten groendaken zijn er?

Grofweg is er een onderscheid te maken tussen twee soorten groendaken:

Intensieve groendaken

Intensieve groendaken zijn eigenlijk daktuinen, met grassoorten en kruiden, struiken of zelfs bomen. Uiteraard is de aanleg van zo’n dak alleen mogelijk als het dak sterk genoeg is.

Een eenvoudiger variant van dit intensieve groendak is een zogeheten ‘kruidenrijk grasland’. Dit weegt minder (ongeveer tussen 200 en 300 kg per m2) en vergt veel minder onderhoud. Ook het ‘kruidenrijk grasland’ kan gebruikt worden als daktuin.

Extensieve groendaken

Extensieve groene daken of vegetatiedaken zijn vooral begroeid met mossen, vetplanten (sedums) en kruiden.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox