Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen, gebouwen van eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en scholen. Het Warmtefonds werd opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en voert zijn werkzaamheden uit in opdracht van de Rijksoverheid. In 2025 biedt het fonds nog steeds diverse leningen en subsidies voor verduurzamingsmaatregelen, met een focus op het verduurzamen van zowel individuele woningen als VvE’s.
De VvE Energiebespaarlening (2025 update)
Als VvE kunt u via het Warmtefonds aan de slag met de verduurzaming van het appartementencomplex door middel van de VvE Energiebespaarlening. Deze lening stelt de VvE in staat om energiebesparende maatregelen uit te voeren die het energieverbruik verlagen en het comfort voor de bewoners verbeteren.
Voordelen van de VvE Energiebespaarlening:
- Aantrekkelijke rente: De rente is voordelig en aantrekkelijk, waardoor de lening financieel haalbaar blijft.
- Geen verborgen kosten: Er zijn geen verrassende kosten die later opduiken, wat het proces transparant maakt.
- Gebouwgebonden lening: De lening is gekoppeld aan het gebouw zelf. Als een eigenaar zijn appartement verkoopt, gaat het deel van de lening over op de nieuwe eigenaar. Dit zorgt ervoor dat de lening niet alleen ten goede komt aan de huidige bewoners, maar ook aan toekomstige bewoners.
- Betrokkenheid bij de VvE: De rente en aflossing van de lening worden onderdeel van de maandelijkse VvE-bijdrage. Dit maakt het voor alle bewoners gemakkelijker om bij te dragen aan de verduurzaming.
- Energiezuinig wonen: Alle bewoners wonen in een energiezuinig complex, wat bijdraagt aan zowel de leefbaarheid als de waarde van het gebouw. Dit zorgt voor een fijne woonomgeving, zowel nu als in de toekomst.
- Directe voordelen voor bewoners: Het energieverbruik daalt, en het wooncomfort verbetert aanzienlijk door de genomen maatregelen.
Duurzaamheidsmaatregelen die mogelijk gefinancierd kunnen worden:
- Maatwerk-energieadvies
- Ledverlichting
- Isolatie van gevel, spouwmuur, vloer, dak en deuren
- HR++-glas, eventueel in combinatie met nieuwe kozijnen
- Systeem voor lagetemperatuurafgifte (zoals vloerverwarming)
- Warmtepomp of warmteterugwininstallatie
- Zonnepanelen of zonneboiler
- Aansluiting op een warmtenet
Energiebespaarlening ook beschikbaar voor kleine VvE’s
Sinds 1 december 2022 is de VvE Energiebespaarlening ook beschikbaar voor kleinere VvE’s, tot maximaal acht appartementen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor kleinere complexen om verduurzamingsmaatregelen te treffen, wat voorheen vaak lastig was door de lagere leencapaciteit van kleinere verenigingen.
Om te checken of uw VvE in aanmerking komt voor de VvE Energiebespaarlening, kunt u gebruik maken van de VvE Quickscan. Deze scan geeft snel inzicht in de mogelijkheden voor uw VvE en helpt u om de juiste keuzes te maken bij de verduurzaming van uw complex.
Extra voordelen voor VvE’s
In 2025 kunnen VvE’s niet alleen profiteren van de financiële voordelen van de VvE Energiebespaarlening, maar ook van de mogelijkheid om gezamenlijk verduurzamingsmaatregelen te nemen, wat kan leiden tot hogere rendementen en besparingen voor alle bewoners. Het gezamenlijk aangaan van leningen voor de verduurzaming vergroot de slagkracht van de VvE, vooral bij grotere, complexere verduurzamingsprojecten.
Ik vond de informatie op deze pagina nuttig
Thank you for your feedback!
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.
Naar de helpdesk