Appartementsrecht

Het woord ‘appartementsrecht’ gebruiken we in twee betekenissen:

  • het gedeelte in het Burgerlijk Wetboek waarin alle regels rond het appartementsrecht staan;
  • datgene wat u koopt als u een appartement koopt: dat heet officieel een appartementsrecht.

We behandelen ze hier allebei.

 

HET appartementsrecht

De wettelijke regeling van het appartementsrecht is gemaakt naar voorbeeld van een Frans systeem. Sinds 1952 is het opgenomen in het Burgerlijk Wetboek (BW), boek 5. Het is sindsdien al een aantal keren gewijzigd en gemoderniseerd, maar de echte modernisering moet nog komen. Daarmee houdt de Werkgroep Modernisering Appartementsrecht NL zich bezig. VvE Belang neemt deel aan die werkgroep van juristen.

Het belangrijkste wat in het appartementsrecht wordt gereld is de splitsing van een gebouw in appartementen (eigenlijk dus appartementsrechten).

EEN appartementsrecht

Als u een appartementsrecht koopt, wordt u officieel eigenaar van een appartementsrecht. Dat betekent dat u mede-eigenaar wordt van het gebouw (u hebt een aandeel in de eigendom) én dat u het exclusieve gebruiksrecht van een deel van het gebouw krijgt. Meestal is dat het appartement ofwel uw woning. In juristentaal bent u ‘gerechtigde tot een appartementsrecht’. Wij noemen u gewoon ‘appartementseigenaar’.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox