Johan en Annelies wonen in een appartement dat deel uitmaakt van een VvE-complex [1]. Het gebouw staat in een middelgrote gemeente in Noord-Holland. Het koppel heeft vier honden, waar ze enorm dol op zijn. Het zijn hun ‘kindjes’, zoals Annelies graag vertelt. Maar die harige kindjes veroorzaken veel overlast in de vorm van stank en lawaai. Een boete helpt niet. Dus stapt de VvE naar de rechter.
Het stel is van mening dat er geen sprake is van een overtreding. Het huishoudelijk reglement staat het bezit van huisdieren toe, en in de splitsingsakte staat er helemaal niets over [2]. Echter: in het huishoudelijk reglement staat ook dat eigenaars de plicht hebben om overlast te voorkómen. En dat gebeurt niet, stellen diverse medebewoners. Ze hebben veel last van stank en geblaf.
Dat is niet zo vreemd, want Johan en Annelies zijn geen fervente wandelaars. Daarom laten ze de honden geregeld uit op het balkon. Dat leidt niet alleen tot klachten over stank; het bemoeilijkt ook de uitvoering van noodzakelijke (onderhouds)werkzaamheden. Dus heeft het VvE-bestuur de eigenaars al een boete opgelegd toen de honden weer op het balkon werden uitgelaten. Het splitsingsreglement biedt die mogelijkheid.
De geluidsoverlast heeft met name te maken met de komst van hond nummer vier, een bouvier. Die reageert heftig op allerlei geluiden, zoals sirenes en deurbellen. Dat leidt tot veel ergernis bij de andere bewoners. Het VvE-bestuur waarschuwt de hondenliefhebbers herhaaldelijk, maar Johan en Annelies zijn blind en doof voor de brieven, e-mails en andere waarschuwingen. Ook de boete leidt niet tot verbetering van hun gedrag. Dus stapt de VvE naar de rechter, met de eis dat de hondeneigenaars afstand doen van alle honden.
De rechter begrijpt de frustratie van de bewoners, maar gaat slechts deels mee in de eis. Omdat alleen de bouvier voor geluidsoverlast zorgt, moet die weg.
De andere honden mogen niet meer op het balkon worden uitgelaten. Als dat toch gebeurt, moeten de hondeneigenaars een boete van € 50 per dag betalen, met een maximum van € 5.000.
[1] Alle namen die in dit artikel genoemd worden, zijn fictief en zijn uitsluitend gebruikt voor illustratieve doeleinden. Dit artikel is aangepast om de feitelijke gebeurtenissen meer in verhaalvorm te presenteren. Hoewel gebaseerd op feiten, kan de presentatie enigszins zijn aangepast voor een meer narratieve weergave. Lezers worden aangemoedigd om zich bewust te zijn van deze aanpassing en zelfstandig de originele bron te raadplegen voor gedetailleerde en volledige informatie.
[2] In een uitspraak van 9 mei 2019 heeft het Hof ’s-Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2019:1722) bepaald, dat een algeheel verbod op het houden van huisdieren mag worden opgenomen in het splitsingsreglement, maar niet in het huishoudelijk reglement. In het huishoudelijk reglement mogen alleen bepalingen over overlast worden opgenomen. Eerder schreven wij al het volgende artikel hierover.