28 - 06 - 21

Mag de VvE honden en katten verbieden?

We willen de bewoners van ons complex verbieden om honden en katten te houden. Dat willen we regelen in het huishoudelijk reglement. Kan dat? Op die vraag geven de juristen van VvE belang antwoord.

Het korte antwoord: dat kan alleen als die regeling is opgenomen in het splitsingsreglement.

huisdieren verbieden

In een zaak die diende bij het hof van Den Bosch is het algehele honden- en kattenverbod in het huishoudelijk reglement nietig verklaard. Daarmee volgde het hof een uitspraak van de Hoge Raad.

Het hof stelde allereerst vast dat (enkel) het splitsingsreglement een regeling kan inhouden omtrent gebruik, beheer en onderhoud. In het huishoudelijk reglement kunnen ook regels van orde over de wijze van feitelijk gebruik worden opgenomen, maar het splitsingsreglement moet daarvoor wel de mogelijkheid bieden.

Een algeheel huisdierenverbod is géén orderegel, en zo’n verbod past dus niet in het huishoudelijk reglement. Het verbod houdt een principiële beperking in van de gebruiksmogelijkheid van het appartementsrecht. Zodoende hoort een eventueel algeheel huisdierenverbod uitsluitend thuis in het splitsingsreglement.
Omdat in een andere zaak dezelfde uitspraak is gedaan, lijkt het erop dat deze rechtspraak voortaan zal gelden.

Hulp nodig icon

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig? Ga dan voor meer informatie naar onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is er voor al uw vraagstukken m.b.t. Juridische, Bouwkundige en Energie vragen.

Naar de helpdesk

Ontvang elke maand de nieuwste artikelen in je mailbox